U bent hier

Musica Divina : 'De Klank van Da Vinci'

Neteland
19.08.2019 - 18.17u
Door: Mark Jaspers

Tussen 20 september en 5 oktober geniet u van de 7e editie van Musica Divina, het klassiek festival in het hart van de Kempen. Reeds 50 jaar organiseert het Festival van Vlaanderen Kempen concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.

Tijdens deze editie staat Leonardo da Vinci centraal, met als motto De Klank van Da Vinci. Ontdek de muziek rond de renaissanceman bij uitstek tijdens Musica Divina. Het Festival van Vlaanderen eert in negen steden en gemeenten in de Kempen de erfenis van Da Vinci.

Vijfhonderd jaar na zijn dood blijft hij fascineren. Dat tonen topensembles als Capella de la Torre, Currende, VocaMe, So el encina, Doulce Mémoire, RedHerring en Constantinople feat. Marco Beasley. Van Soundscape Da Vinci tot Canzoni Italiani, van muziek van tijdsgenoot en collega-genie Josquin Desprez tot een muzikale brug over de Bosporus; Musica Divina vervult de Kempen weer met hemelse muziek.

Directeur Jelle Dierickx: "Op 2 mei 1519 stierf op 67-jarige leeftijd de renaissanceman bij uitstek, Leonardo da Vinci. Ondanks alle mythen en de wereldsterstatus van Da Vinci is het nog steeds nauwelijks geweten bij een groter publiek dat hij een volleerd musicus was. Hij bespeelde niet enkel meesterlijk de lira da braccio, maar stond tevens bekend als uitmuntend zanger en improvisator.

Musica, la Figurazione delle cose Invisibili. Voor Da Vinci was muziek de representatie van onzichtbare dingen. Geen wonder dat deze mens gedreven door fascinatie en nieuwsgierigheid ook de wereld van de onzichtbare dingen wou verkennen.

Er is daarenboven nog een directe link om het volledige festival Musica Divina 2019 aan deze man te wijden. In de abdij van Tongerlo is immers de oudste kopie van Het laatste avondmaal te bezichtigen. Bepaalde musicologen menen zelfs verborgen muziek in dit fresco te ontdekken. Ga mee op zoek naar de ware klank van Da Vinci!"

Musica Divina zorgt bij elke editie voor een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek.

Nieuwkomer in de reeks van historische concertlocaties is de Heilig-Hartkerk in Heist-op-den-Berg. Op 29 september opent de Heilig-Hartkerk haar poorten voor de Honderd chansons en ballades van het beroemde ensemble VocaMe met mezzosopraan Sigrid Hausen.

Zij laten zich inspireren door Cent Ballades en andere geschriften van Christinde de Pizan, net als de renaissancemeester een autodidact die een professionele literaire carrière in het 14de eeuwse Parijs uitbouwde.

Musica Divina is een totaalbeleving. Naast topconcerten met hemels klassiek staan er rondleidingen, diverse lezingen en de derde editie van Poesia Divina op het programma.

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be

Het abdijenweekend van Musica Divina brengt een totaalervaring naar Postel, Averbode en Tongerlo

Grafisch vormgever en kunstenares Emilie Lauwers liet zich inspireren door het nalatenschap van Leonardo da Vinci en zijn visionaire uitvindingen voor de creatie van de campagnebeelden van Musica Divina 2019.

Tussen 20 september en 5 oktober 2019 geniet u van de 7de editie van Musica Divina, het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Kempen in het religieus erfgoed van de Kempen. Het festival start traditioneel met een abdijenweekend in de abdijen van Tongerlo, Postel en Averbode.

Dit weekend is goed voor een totaalbeleving van concerten, rondleidingen, abdijmaaltijden en lezingen. Het motto van Musica Divina 2019 luidt de Klank van Da Vinci. Tijdens het Abdijenweekend staat de historische figuur van Jezus als mens centraal.

De abdijkerk van Averbode opent op vrijdag 20 september haar poorten voor Capella de la Torre onder leiding van Katharina Bäuml. Ter gelegenheid van het Da Vinci-jaar publiceerde dit vermaarde ensemble een cd omtrent de muziek en klanken die gangbaar waren in het Italië en Frankrijk van rond 1500, de leefwereld van Leonardo da Vinci.

Deze soundscape schildert zijn leerjaren in Firenze, zijn experimenten met machines en zijn jaren aan het hof van Milaan. Maar ook Het laatste Avondmaal en de Mona Lisa dienen als inspiratiebronnen. In abdijen van Tongerlo en Postel kunnen festivalgangers genieten van een vol dagprogramma, met rondleidingen, een lezing, vespers, abdijmaaltijden en een uniek viola organista concert.

Currende onder leiding van Erik Van Nevel laat de abdijkerk van Tongerlo stralen met de krachtige Missa Ave Maris Stella van Josquin Des Prez, tijdsgenoot en collega-genie van Leonardo Da Vinci. In Postel brengt het duo So el ençina een eerbetoon aan de wondermooie Madonna’s die Da Vinci schiep.

Zij bezingen op een poëtische wijze de Moeder van Christus, de Maagd, de Vrouw, het Pure en het Verzorgende. Musica Divina 2019 gaat aldus op zoek naar de klanken die de mythe Da Vinci omgorden. Eén uniek instrument mag ook niet ontbreken: Da Vinci zelf ontwikkelde vanuit de draailier de „viola organista“, de combinatie van een toets- en een strijkinstrument dat in theorie een volledige batterij viola da gamba’s kon vervangen.

Het instrument werd opnieuw geconstrueerd door Slawomir Zubrycki in 2013 en komt tot klinken tijdens het festival in het Da Vinci museum in de abdij van Tongerlo.

PRAKTISCH

20 september 2019 (18:30 - 22:00): Abdij Averbode - Herseltsebaan 2 - Averbode (Scherpenheuvel)

21 september 2019 (15:00 - 22:00): Abdij Tongerlo - Geneinde 1 - Westerlo

22 september 2019 (16:30 - 21:00): Abdij Postel - Abdijlaan 28 - Mol

De derde editie van Poesia Divina neemt ‘de Klank van Da Vinci’ onder de loep

Tussen 20 september en 5 oktober 2019 geniet u van de 7de editie van Musica Divina, het festival voor klassieke muziek in de Kempen. Reeds 50 jaar organiseert Festival van Vlaanderen Kempen concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen.

Na de succesedities van vorige jaren organiseert het festival samen met het Poëziecentrum de derde editie van Poesia Divina, waarin negen dichters een nieuwe psalm schrijven rond het festivalmotto. De dichters buigen zich dit jaar over het motto de Klank van Da Vinci.

Tijdens Poesia Divina Live op 28 september in de Begijnhofkerk van Herentals kan men live luisteren naar de negen dichters. Jelle Dierickx, directeur Festival van Vlaanderen Kempen: “De negen dichters van Poesia Divina gaan in hun nieuwe psalmen op zoek naar de klank van Da Vinci, naar de wereld voorbij de mythe, naar een contrapunt met het onvoltooide.

Want misschien wordt teveel gekeken naar de schilderwerken van Da Vinci en de zaken die hij niet afgewerkt heeft. Misschien deelde hij wat veel festivalmakers en musici die improviseren weten: we bestaan in het moment, alles is af in het ene moment dat de muziek klinkt.

Wie weet is hij wel het meest aanwezig in dat wat men niet kan vastgrijpen. Zoals voor Da Vinci muziek de representatie van onzichtbare dingen is, zo wordt het onzichtbare hoorbaar gemaakt tijdens Musica Divina.” De gezongen gebeden komen tijdens deze editie van de dichters Delphine Lecompte, Bart Stouten, Paul Demets, Charles Ducal, Gaea Schoeters, Maarten Inghels, Moya De Feyter, Els Moors en Lisette Ma Neza.

Kom tijdens Poesia Divina Live luisteren naar de dichters die hun gloednieuwe psalm voordragen. De gedichten kan men vanaf september raadplegen op www.musica-divina.be.

PRAKTISCH

28 september 2019 17u Poesia Divina Live - Sint-Catharinakerk - Begijnenstraat 19 - Herentals

20u Ratas del viejo Mundo o.l.v. Floris De Rycker - Sint-Waldetrudiskerk - Kerkstraat 11 - Herentals.

imageMeer nieuws

Vermiste vrouw uit Geel is terecht

Geel 13.12.2019 - 17.48u

Eerste van 12 schepenwissels in Heist

Heist op den Berg 13.12.2019 - 15.53u

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 13.12.2019 - 15.35u

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 13.12.2019 - 15.28u

Geel, Aalst, Gent en Antwerpen krijgen geld voor klimaat en leefbaarheid

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 13.12.2019 - 15.21u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 13.12.2019 - 14.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto