Tussen 16 september en 3 oktober geniet u van de 9e editie van Musica Divina met hemelse muziek in het hart van de Kempen.

Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen. Tijdens deze editie staat de tijd centraal, met als motto Een kleine eeuwigheid.

Een seconde, een minuut, een uur, een dag, een week, een maand, een jaar, een decennium, een eeuw. De mens probeert de tijd vast te grijpen, maar raakt meestal verstrikt tussen de korrels in de zandloper. 

Musica Divina gooit zich in 2021 volop in het universele raderwerk van Kronos. Het is een beschouwing geworden rond kleine eeuwigheden. Rond de 500 jaar die ons scheidt van de dood van Josquin Desprez en de geboorte van Philippus De Monte, twee grootheden in het pantheon van de Vlaamse Polyfonie.

Een langere tijdspanne zijn de negen eeuwen die de Norbertijnerorde ondertussen bestaat. Musica Divina is al vele jaren te gast in een paar van de schitterende Norbertijnerabdijen die het land rijk is en viert natuurlijk graag mee met de abdijgemeenschappen.

Directeur Jelle Dierickx: “Een extra inspiratiebron voor Musica Divina was het zogenaamde dagboek zonder datum van de Poolse dichter Adam Zagajewski. Dat boek draagt in de Duitse vertaling de titel Die kleine Ewigkeit der Kunst.

Het werd in 2011 in Krakau gepubliceerd met de titel Lekka przesada of Kleine overdrijving. Het is een pleidooi voor het onontbeerlijke van kunst in onze moderne wereld. Omtrent muziek schrijft hij onder andere: "De muziek herinnert er ons aan wat liefde is. Indien iemand vergeten is wat liefde is, moet hij naar muziek luisteren."

In het boek verbindt hij continu het persoonlijke met het algemene. Zoals bijvoorbeeld verhalen uit zijn geboortestad Lemberg met beschouwingen omtrent Rainer Maria Rilke en Emil Cioran.

Dit balanceren op de grens tussen kunst en het alledaagse leven wordt ook duidelijk wanneer hij schrijft over het beschouwen van een schilderij: "Mij beviel deze kleine eeuwigheid, ik was er graag deel van geweest, van de waardigheid van ideale wezens. Meer zelfs: ik liet me erin verzinken. Misschien kon ik zo toch tot op een bepaalde hoogte iets van de verzoeking van de Heilige Cecilia ervaren. Maar dat duurde nooit lang, neen, het kon niet al te lang duren. Al snel keerde ik terug naar mijn levende en hongerige medebroeders en we deelden het avondeten."

Mag Musica Divina vele kleine eeuwigheden in zich dragen?

Musica Divina zorgt bij elke editie voor een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek. Op het programma staan o.a. Vox Luminis in de abdij van Tongerlo, Currende in Mol, Graindelavoix in Turnhout, Cappella Mariana in de abdij van Averbode, Raquel Andueza in Heist-op-den-Berg en BL!NDMAN in Hoogstraten.

Musica Divina is een totaalbeleving. Naast topconcerten met hemelse muziek staat een lezing over de Norbertijnerorde en de boekvoorstelling van Het Kempens Psalmenboek op het programma.

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.

ORIGINS: TIJDLOZE A CAPPELLA  Sjaella op 30.09.2021 - 20u  Sint-Waldetrudiskerk Herentals.

De engelenstemmen van het Duitse a capella-ensemble Sjaella veroveren al een tijdje de harten van luisteraars over de hele wereld. In hun concerten mengen ze muziek uit de renaissance en barok met volksmuziek en nieuwe composities. De geheimen van de natuur en de liefde zijn hun favoriete themata. In hun programma Origins verkennen ze de cycli die ons al een kleine eeuwigheid begeleiden: de jaargetijden, dag en nacht, geboorte en sterven.

Bezetting
Sjaella – vocaal ensemble

Viola Blache - sopraan
Franziska Eberhardt - sopraan
Marie Fenske - sopraan
Marie Charlotte Seidel - mezzo-sopraan
Felicitas Erben - alt
Helene Erben - alt.

TICKETS
Programma
Composities van o.a. Henry Purcell, David Lang en Paola Prestini -
cc 't Schaliken - €20 (-26: €10) - Incl. inleiding en receptie.