U bent hier

Musica Divina presenteert Het Kempens Psalmenboek van Poesia Divina in Geel, het hart van de Kempen

Geel | Kempen regio | Neteland
17.06.2021 - 09.09u
Door: Lex Verellen

Musica Divina is het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Kempen. Anno 2021 vindt het plaats in abdijen, kerken en begijnhoven van Geel, Herentals, Turnhout, Hoogstraten, Heist-op-den-Berg, Lier, Postel, Averbode en Tongerlo. Het festival is een uitgesproken Kempens verhaal. Een verhaal vol hemelse muziek.

Van 2017 tot 2020 werd aan Musica Divina een nieuw luik gekoppeld: Poesia Divina. Elke festivaleditie werd aan negen dichters gevraagd een psalm te dichten uitgaande van het festivalmotto.

Het was geen eenvoudige opdracht. Wat is een psalm, een gezongen gebed, anno het begin van de 21ste eeuw?

Festival van Vlaanderen Kempen organiseerde Poesia Divina samen met het Poëziecentrum, in 2018 ook samen met CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg, in 2019 met CC 't Schalilken in Herentals en in 2020 met CC 't Getouw in Mol.

De allereerste editie vond plaats in de abdij van Tongerlo. De dichters kregen quasi geen beperkingen opgelegd. De opdracht was een psalm te dichten die gelinkt was aan het festivalthema. Het resultaat van deze fascinerende zoektocht is een heus "Kempens Psalmenboek".

Het Kempens Psalmenboek wordt gepresenteerd op 16 september in CC De Werft in Geel. Speciaal voor de presentatie van dit boek componeerde Sara Salvérius een preludium en postludium voor solo accordeon bij de Psalm van Sylvie die Sylvie Marie schreef voor de eerste editie van Poesia Divina.

De gezongen gebeden kwamen van de dichters: Geert Van Istendael, Runa Svetlikova, Peter Theunynck, Amina Belorf, Reine de Pelseneer, Lucienne Stassaert, Luuk Gruwez, Bert van Raemdonck, Mahlu Mertens, Delphine Lecompte, Bart Stouten, Paul Demets, Charles Ducal, Gaea Schoeters, Maarten Inghels, Moya De Feyter, Els Moors, Lisette Ma Neza, Ruth Lasters, Paul Bogaert, Michaël Vandebril, Mark Van Tongele, Inge Braeckman, Lotte Dodion, Marc Tritsmans, Anna Borodikhina, Carmien Michels, Sofie Verdoodt, Bruno Neuville, David Troch, Lies van Gasse, Jeroen Theunissen, Sylvie Marie, Kurt De Boodt, Jana Arns en Frederik L. De Laere.

Alle filmopnames van de psalmen zijn nog steeds te bekijken en te beluisteren via musica-divina.be.

Het boek is vanaf september te koop in de betere boekhandel en Poëzieshop voor € 20.

Dank aan iedereen die Poesia Divina mogelijk maakte. Dank aan de Vlaamse Gemeenschap, aan hoofdsponsor IOK, aan Poëziecentrum, aan de diverse stads- en gemeentebesturen, aan de kerkfabrieken, de culturele centra, de vrijwilligers en vanzelfsprekend de dichters die de uitdaging niet uit de weg gingen. Dank ook aan Emilie Lauwers die instond voor de vormgeving van elke festivaleditie en die ook dit boek visueel laat trillen.

PRAKTISCH

16 september 2021

19u30 Boekvoorstelling Het Kempens Psalmenboek Poesia Divina - CC De Werft - Geel

20u30 Concert Peltomaa Fraanje Perkola - Sint-Amandskerk - Geel

www.musica-divina.be

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto