U bent hier

Musical 'Cruise in Thals' : 4 jaar lang werken aan eigen productie

Herentals | Neteland
20.03.2018 - 10.12u
Door: Herman Gezelle

In de ateliers van de wereldbekende orgelbouwer Decap aan Langepad repeteert sinds enkele maanden een talententeam voor een meer dan originele musical. Want met 'Cruise in Thals' staan begin mei maar liefst 70 acteurs en muziekanten  op het  podium van cc 't Schaliken.

De knoestige zeebonk Jack wordt plots bedankt voor bewezen zeediensten, waarna hij een beetje laveloos in een Herentals café aanspoelt. Daar ontmoet hij de verleidelijke vamp Angel ­(Ingrid Ryken), die het vuur in zijn hart weer doet oplaaien en opnieuw voor het ruime sop doet kiezen.

Vanuit het Herentalse jachthaventje vertrekt het duo tortelduifjes op wereldcruise. Onderweg wachten niet alleen aanlokkelijke vakantiebestemmingen, maar ook een onervaren bemanning en zeerovers met weinig goeds in de zin. 'Wat begint als een plezierreis wordt een race tegen de tijd.'

'Musical uitschrijven kostte enkele jaren'

Met 'Cruise in Thals' presenteert het lokaal muziekgezelschap The Legends in het eerste weekend van mei een volledig zelf geschreven musical. 'The Legends kenden hun ontstaan in het groots opgezette muziekproject Music(inth)als in 2011', vervolgt Ingrid Ryken. 'Ongewoon aan deze band is dat deze naast 4 muzikanten, vaak uitgebreid met nog eens 4 blazers, maar liefst 6 vocalisten telt. We geven elk jaar ons Balpop in zaal 't Hof, maar de honger naar grotere muzikale projecten bleef bestaan. Een musical van nul af op het podium toveren, leek ons een geweldige uitdaging.'

Het schrijvende team, bestaande uit Ryken, Sandra Pluys, Rombouts, en de als regisseur aangezochte Jan De Smet, zette zich in 2014 voor het eerst rond de tafel.

'Het uitschrijven kostte enkele jaren, want je wil het publiek liefst anderhalf tot twee uur boeien met kleurrijke personages', weet Jan De Smet, die de regie samen met An Van Herck voor zijn rekening neemt. 'Parallel aan de tekst werkte Hans aan de muziek, waarvoor hij de hulp kreeg van Tony Decap en Paul Vrindts. Zij componeerden 15 originele nummers voor onze musical.'

Voor het acteerwerk en de decors klopte de groep aan bij Theaterspektakel, terwijl de dansgroepen van Danscenter Time-Out en Corpus Sanum de wervelende choreografie verzorgen. Daarmee krijgt de musical een extra dimensie showgehalte.

Het Hertals Zeemanskoor mocht gezien het musicalthema evenmin ontbreken: de muzikale zoetwatermatrozen brengen het publiek op temperatuur met hun onweerstaanbare meezingers. Ook na de vertoning blijft het ambiance-Zeemanskoor het publiek entertainen in de foyer van 't Schaliken.

'Humor is een belangrijk element in onze musical. We spelen met clichés en typetjes, maar komen toch verrassend uit de hoek. Ook andere emoties hebben hun plaats. Zo heeft kapitein Jack een dochter die hij verwaarloosd heeft,' onderstreept Jan De Smet.

De opvoeringen voor Cruise in Thals lopen op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei om 20u, en zondag 6 mei om 15u in cc 't Schaliken. De helft van de tickets is intussen de deur uit. Een ticket kost €10 in voorverkoop.

Tickets HIER www.schaliken.be

Foto's JohanTemmerman/NNieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto