•musical : 24 maart om 14.00 u en 16.00 u•deelnemende kinderen : 300•bezoekers : 2000•waar? Lagere Oefenschool Markt 19 2290 Vorselaar

We werken dit schooljaar aan een musical “’t Groene Woud in gevaar”, met eigen liedjes en videoprojecties.  Het verhaal besteedt aandacht aan de biodiversiteit in de natuur: verscheidenheid bij dieren en planten, aan afvalrecyclage, waterverontreiniging door overbemesting, het contact tussen mens en dier …

Thema’s als vriendschap, jaloezie, vergeven, verliefdheid, solidariteit, … zijn er in verwerkt. 

In november werden er audities bij de lln. afgenomen..  De lln. ontwierpen zelf de uitnodigingsaffiche en inkomkaarten tijdens de ICT-lessen.  De lln.raad selecteert een winnaar en gaat - via een prijs-kwaliteitsanalyse – op zoek naar een interessante drukker.   Ze beslissen mee over de soorten fruitsappen (wereldwinkel), broodjes en beleg (omelet met kruiden), de presentatie van de hapjes, … Ze gaan niet alleen de prijzen na, maar ook de herkomst van de producten.  Hun motto is: DENK  GLOBAAL,  EET  LOKAAL!  De eitjes zijn dan ook van eigen kippen; en de kruiden kweken ze zelf.

In de voorbereiding en uitvoering van de musical komen alle talenten van onze lln. aan bod (zie project Meervoudige Intelligentie).  De taalknappe lln. kiezen eerder een acteursrol.  De muziekknappe kinderen gaan voor de liedjes.  De beeldknappe leerlingen leven zich uit bij het maken van de filmpjes en de videoprojecties. De kinderen met beweegknappe capaciteiten sluiten aan bij de dansjes.  De samen-knapkinderen staan in voor de ontvangst .

In de marge van de musical wordt er een kunstboek gemaakt.  Aan de hand van prachtige natuurfoto’s uit eigen omgeving (natuurreservaat ‘t Schupleer) en met hulp van de Fotoclub van Vorselaar getrokken, maakt elk leerjaar een kunstboekje. Hierin komen de natuurfoto’s aangevuld met tekeningen en gedichtjes.  Iedereen krijgt de kans om dit boekje te bestellen aan een zeer democratische prijs. Ook bij deze verkoop worden de lln. sterk betrokken.

Diezelfde prachtige natuurfoto’s dienen als basis voor een permanente tentoonstelling in het schoolgebouw.  We vragen aan lln. welke foto hen het sterkste aanspreekt en zij schrijven hierbij een passend tekstje/rijmpje/slogan/…. We doen hier sterk een beroep op hun creativiteit en kritisch oordeelsvermogen.  Er wordt anoniem geselecteerd naar de meest treffende kunstwerken.  Deze worden op canvas gedrukt en tentoongesteld in onze school: een kunstgalerij van en door onze kinderen. In juni worden deze tentoongesteld in de schapenstal(vertrekpunt wandelingen Vorselaar) zodat iedereen mee kan genieten van gedichten, geschreven door kinderen, leerkrachten, burgemeester en schepenen.

We vroegen aan de zeer toegewijde mensen van De Troon (een tehuis voor wel en niet-werkenden cfr. Broeders van Liefde)  om met afvalproducten tafelversiering b.v. kaarsenhouders te maken. We zijn allemaal benieuwd naar het resultaat, maar door de veelvuldige samenwerking met hen zijn wij overtuigd van het prachtige eindproduct.  Wij zijn hen hiervoor steeds dankbaar en deze mensen worden uiteraard persoonlijk uitgenodigd om naar onze musical te komen kijken.

Met al deze projecten, durven wij stellen dat er in Windekind een groot biodiversiteitgehalte aanwezig is en vooral veel creativiteit en inzet.  Dieren, planten en mensen leven met hun verscheidenheid niet naast mekaar, maar in harmonie met elkaar: zoals in een tropisch regenwoud … mooi toch?