In tijden waar de cultuursector zware klappen krijgt door de coronacrisis, blijft muziek voor veel mensen een van de belangrijkste manieren om te ontspannen. Dat concludeert Wouter Cools, muziekpedagoog en pianist bij Atelier Muziek in Huis uit Nijlen.

"Nu de plaatselijke fanfares en koren zo goed als stil liggen, merk ik dat veel mensen hun muzikale uitlaatklep kwijt zijn."

Muziek in Huis

Niets is zo ontspannend als lekker meezingen of meespelen met je favoriete muziek. "Zelf trommelde ik als kind al vrolijk mee met mijn favoriete liedjes op de radio. Nu, jaren later, doe ik dat nog steeds en heb ik er mijn beroep van kunnen maken!" Zo zegt Wouter Cools. "Het gevoel een uitlaatklep te hebben geeft me veel energie, energie die ik ook aan mijn leerlingen in Atelier Muziek in Huis wil doorgeven."

Sociale uitlaatklep

Musiceren in groep blijft moeilijk in deze periode. Toch roepen organisaties als Koor&Stem en VLAMO op om de maatregelen rond repeteren in orkest- en koorvorm te herbekijken. "Muziek brengt niet alleen geestelijke of lichamelijke ontspanning, ook brengt muziek mensen dichter bij elkaar.

Zeker in koren of orkesten is het sociale contact evenwaardig aan het muzikale aspect." zegt Cools die zelf ook dirigent is bij Jeugdorkest Broederbende uit Rijkevorsel.

Moeilijke start

"Met Atelier Muziek in Huis zit ik momenteel in opstartfase, geen makkelijke periode om mensen warm te maken voor het spelen van een instrument.

Veel mensen nemen een eerder afwachtende houding aan om zoveel mogelijk risico's te vermijden." Toch is Cools er van overtuigd dat het geven van pianolessen of muzikale workshops aan scholen letterlijk muziek en extra ontspanning bij mensen in huis kan brengen.