Tijdens een academische zitting in het Mechelse Technopolis kregen maandag in totaal 40 Antwerpse bedrijven uit handen van gedeputeerde provincie Antwerpen Rik Röttger hun MVO/Milieuchartercertificaat provincie Antwerpen.  Dit bijzonder charter viel Harzé Van Est NV Oude Metalen Herentals op de Aarschotseweg 15 in Herentals te beurt.

De deelnemende bedrijven engageerden zich in 2013 om te werken rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Door in te stappen in het traject van het MVO/Milieucharter verbinden de deelnemers er zich toe om – naast te voldoen aan de wettelijke verplichtingen – een aantal extra initiatieven te nemen die verder gaan dan de wetgeving.

3 actiepunten

Voor het Milieucharter zijn dit drie actiepunten, voor het MVO-charter moeten de deelnemers drie milieuacties, twee acties onder het thema mens en één actiepunt onder het thema maatschappij invullen. In ruil voor dit engagement ontvangen de bedrijven het MVO/Milieucharter provincie Antwerpen. Dit certificaat is in de eerste plaats een prachtig uithangbord voor de deelnemers. Maar daarnaast geeft het traject de laureaten ook een voorsprong op niet-deelnemende bedrijven én toegang tot een aantal subsidiekanalen.

Het traject werd voor de dertiende keer door Voka – Kamers van Koophandel Kempen en Mechelen, in samenwerking met het provinciebestuur Antwerpen, georganiseerd. De meerderheid (27) van de bedrijven kozen voor het MVO-charter, een 13-tal voor het Milieucharter. In de Kempen kiest de overgrote meerderheid van de deelnemers voor het MVO-charter.