U bent hier

"Myrrha-financiering wordt niet beïnvloed door de val van de regering" (SCK)

Mol
12.02.2019 - 16.57u
Door: Mark Jaspers

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) spreekt tegen dat de financiering van de experimentele kernreactor Myrrha in het gedrang komt door de val van de federale regering. "Het SCK zet de bouwactiviteiten van zijn infrastructuur met vertrouwen voort", schrijft het studiecentrum in een reactie.

"De beslissing om Myrrha, een nieuwe grote onderzoeksinfrastructuur in België, te financieren werd op 7 september 2018 genomen door een volwaardige regering", staat te lezen in de reactie. "Deze beslissing, met een meerjarige financiering, wordt niet beïnvloed door de val van de regering."

Volgens het SCK wordt het budget voor 2019 van Myrrha zoals bij elk dossier van een regering in lopende zaken, gebaseerd op het principe van voorlopige twaalfden. "Het SCK zet daarom de bouwactiviteiten van zijn infrastructuur dus met vertrouwen voort. De eerste componenten van Myrrha worden samengesteld en getest in Mol en Louvain-la-Neuve."

Het studiecentrum wil eraan herinneren dat Myrrha in meer dan één opzicht een belangrijke onderzoeksinfrastructuur voor de samenleving is. "Met die infrastructuur zal onderzoek gevoerd worden naar een innovatieve oplossing voor het beheer van hoogradioactief nucleair afval."

Binnen Myrrha wordt ook aan onderzoek en ontwikkeling gedaan in het domein van nucleaire geneeskunde. Kristof Calvo (Groen) vindt het project, waarvoor de regering over twintig jaar 558 miljoen euro investeert, niet prioritair en roept op om de financiering te laten vallen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto