De kostprijs voor de nog te bouwen onderzoeksreactor MYRRHA, de voorbije jaren begroot op 960 miljoen euro, wordt momenteel ingeschat op 1,5 miljard euro. Dat bleek dinsdag in de commissie Wetenschapsbeleid uit het antwoord op een vraag van Kamerlid Kristof Calvo (Groen) aan minister van Energie Marghem (MR).
"Zoals met de meeste nucleaire projecten, zal ook MYRRHA substantieel meer kosten dan aanvankelijk begroot," zegt Kristof Calvo. Bovendien hebben we een onderzoeksreactor van het type MYRRHA niet eens nodig. MYRRHA is voor het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) immers vooral van belang voor het onderzoek naar de vierdegeneratie-kerncentrales. "Het is absurd dat België enerzijds nog altijd beweert vast te houden aan de kernuitstap, maar toch nog zou investeren in onderzoek naar nieuwe vormen van kernenergie," stelt Calvo.
Vijf jaar geleden werd gezegd dat de Belgische overheid 40 procent van het project zou betalen en dat buitenlandse investeerders de overige 60 procent zouden financieren. "Het engagement uit 2010 was dat men tussen 2010 en 2012 geld zou ophalen," legt Kristof Calvo uit. "Maar minister Marghem moest gisteren toegeven dat er nog altijd geen énkele ondertekende financiële overeenkomst is. Er is de voorbije jaren nul euro gevonden in het buitenland."
Door op MYRRHA te blijven inzetten hypothekeert het SCK andere mogelijke projecten. Het SCK zorgt voor heel wat tewerkstelling in de Kempen, maar moet andere keuzes maken, zegt Kim Buyst, voorzitter van Groen Kempen: "Groen pleit ervoor het SCK omgevormd wordt tot een Studiecentrum voor Kernveiligheid. Het SCK moet niet inzetten op nucleaire promotie, maar zou de ambitie moeten hebben om op vlak van veiligheid, afval en ontmanteling verder uit te groeien tot dé onderzoeksinstelling. Het SCK kan zo dé partner worden van het FANC, van buitenlandse veiligheidsautoriteiten en van de vele operatoren die de komende jaren kerncentrales zullen sluiten."