U bent hier

N-VA 36,3 % historisch hoog, Open VLD historisch laag

Nationaal
14.09.2012 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

Als er vandaag federale verkiezingen zouden zijn, dan haalt de N-VA een historisch hoog cijfer in de peilingen van de VRT en De Standaard. Open VLD zakt naar haar dieptepunt in 10 jaar peilen naar de kiesintenties.

Als er vandaag federale verkiezingen zouden zijn, dan haalt de N-VA 36,3% van de stemmen.


Dat is 8,1% méér dan bij de federale verkiezingen twee jaar geleden.

De N-VA haalt daarmee in de peilingen haar hoogste score sinds de partij apart aan de verkiezingen deelneemt.

In juni 2008 haalde de N-VA 6,6%. Sindsdien ging het enkel bergop, met uitzondering van een lichte dip in mei 2009.

Vooral vanaf 2010 stijgt de partij fors tot nu dus ruim 36%.

CD&V helft van N-VA

De partij van voorzitter Bart De Wever is daarmee opnieuw afgetekend de grootste in Vlaanderen. De eerstvolgende, de vroegere kartelpartner CD&V, haalt slechts de helft van de stemmen.

Toch is dit voor CD&V een beter resultaat dan bij de verkiezingen van 2010. De partij wint 1% en komt uit op 18,5%. Bij de federale verkiezingen bijna tien jaar geleden klopte CD&V nog af op 26%.
 

Open VLD naar nooit gezien dieptepunt

Bij de verliezers valt vooral de neergang van Open VLD op. De partij van Alexander De Croo zit op haar dieptepunt sinds onze peilingen. Ze verliest 3% in vergelijking met de laatste federale verkiezingen en strandt net boven de symbolische grens van 10% (10,7).

Tien jaar geleden kaapte de liberale partij nog 26% van de stemmen weg.

Vlaams Belang blijft onder 10%

Vlaams Belang haalt ongeveer hetzelfde resultaat als bij de vorige peiling in maart, 9,5%, en stabiliseert dus haar verlies van 3% sinds de verkiezingen van 2010. Vlaams Belang is nu kleiner dan een derde van de N-VA. In 2004 haalde de partij van boegbeeld Filip Dewinter bijna 25% bij de Vlaamse verkiezingen.

De SP.A blijft met 14,5% onder het resultaat van de laatste verkiezingen. Groen verliest een deel van haar winst uit de vorige peilingen, maar scoort met 7,9% toch nog iets hoger dan in 2010.

LDD van Jean-Marie Dedecker haalt een verwaarloosbaar percentage: 1,3%. Op haar hoogtepunt had LDD 14% in onze peilingen.

(bron vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto