N-VA blijft de grootste Vlaamse partij. Dat blijkt uit de laatste peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir.

In vergelijking met de vorige peiling daalt N-VA wel lichtjes, maar ook de tweede partij, CD&V, moet terrein prijsgeven. Opvallend is dat Groen zijn groei van de laatste jaren voortzet en de derde partij wordt in Vlaanderen.

Open VLD en SP.A blijven dalen en halen hun slechtste resultaat sinds de vorige verkiezingen. Vlaams Belang blijft onder de 10 procent en de PVDA haalt nipt de kiesdrempel.

De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau IPSOS en afgenomen van 25 augustus tot en met 3 september 2017 bij een representatieve steekproef van 2388 respondenten.

N-VA daalt in de peiling met 2,2 procent in vergelijking met de verkiezingen van mei 2014, maar blijft veruit de grootste partij van Vlaanderen met 30,2 procent.

Ook CD&V gaat een kleine beetje achteruit. In de peiling halen ze 2,5 procent minder dan bij de verkiezingen van mei 2014, maar blijven zo wel de tweede grootste Vlaamse partij in de peiling met 16,1 procent.

Groen zet zijn stijging van de afgelopen drie jaar verder. Ze halen 4,8 procent meer dan hun resultaat bij de verkiezingen van mei 2014. Zo wordt Groen de derde grootste partij van Vlaanderen met 13,4 procent.

Open Vld en Sp.a daarentegen blijven dalen in de peiling en halen beiden hun slechtste resultaat sinds de verkiezingen van mei 2014 met respectievelijk 12,1 en 12,2 procent.

PVDA breekt niet door
Vlaams Belang schommelde de afgelopen drie jaar sterk in de peilingen en haalt nu 7,9 procent, 2,1 procent meer dan met de verkiezingen van mei 2014. PVDA stijgt weliswaar en haalt nipt de kiesdrempel met 5 procent, maar ze slagen er niet in om mee te profiteren van de enorme groei van de Franstalige uiterst linksen van de PTB van Raoul Hedebouw. (pp-vtm)