U bent hier

N-VA en CD&V blokkeren verhoging subsidies VOC Herenthout naar €5.000

Herentals | Herenthout
09.05.2019 - 12.47u
Door: Herman Gezelle

Ondanks een opvallend pleidooi van Groen om de subsidie aan vogelopvangcentrum (VOC) Neteland te verhogen naar €5.000, houdt de Herentalse meerderheid van N-VA en CD&V toch nog vast aan €1.000.

De gemoederen geraakten fel verhit bij de behandeling van de jaarlijkse toelage aan VOC Neteland tijdens de Herentalse gemeenteraad. Dat was te verwachten.  Raadsvoorzitter Bart Michiels (CD&V) moest zelfs enkele keren zowel oppositie als de schepen tot de orde roepen omdat ze zogenaamd 'op de man speelden'.

Ter herinnering: in de laatste gemeenteraad van 2018 –en dus vorige legislatuur– wist Groen het punt door te drukken dat de stad Herentals een jaarlijkse toelage van €5.000 euro aan het VOC zou toekennen.

Dat 'schepen van dierenwelzijn' Yoleen Van Camp (N-VA) vorige week triomfantelijk aankondigde dat de stad voortaan een jaarlijkse bijdrage van €1.000 euro zou betalen, schoot bij de oppositie helemaal in het verkeerde keelgat. En terecht zo bleek.

Omdat de meerderheid maar één raadslid meer dan de oppositie telt, probeerde Peter Verpoorten (Groen) op het rechtvaardigheidsgevoel van de raadsleden te spelen. "Wie van jullie komt straks thuis en zegt tegen partner en kinderen 'ik heb vandaag iets goed gedaan'?

'Yoleen Van Camp = lachen en liegen, jongens! Lachen en liegen, en bedriegen, niks anders!'

Elk van jullie is mee verantwoordelijk om deze prul te stoppen. Is dit het voorbeeld dat wij onze kinderen geven, Yoleen? 'Lachen en liegen, jongens! Lachen en liegen, en bedriegen, niks anders!'

Dat Liese Bergen (Sp.a) het schepencollege ervan beschuldigde 'een democratische beslissing naast zich neer te leggen', werkte als een rode lap op een stier. "Dat is het toppunt van hypocrisie, want Sp.a gaf twaalf jaar lang 0,0 euro aan het VOC", fulmineerde Van Camp. Volgens haar vraagt VOC Neteland in een standaardcontract voor alle gemeentes om €1.000.

Het voorstel van Groen om de bijdrage toch weer naar €5.000 op te trekken, werd met 15 stemmen tegen 14 verworpen.

'De ware aard van Y. Van Camp kwam duidelijk weer bovendrijven. Een schandelijke verschijning, uit Kasterlee afkomstig.  Ziekelijk gewoon.  Van Camp beseft niet dat ze als schepen een ambtenaar is en niet mag liegen', klonk het in de wandelgangen van de raad in het administratief centrum.  (phb)

imageMeer nieuws

Schrijf je in voor de cursus meester-molenaar

Mol 21.05.2019 - 11.28u reading time5min

Levende Molens vzw en erfgoeddienst k.ERF zoeken nieuwe meester-molenaars die het eeuwenoude molenambacht onder de knie willen krijgen. Dit najaar start in Mol een 10-delige cursus. Twijfel je nog? Enkele molenaars vertellen op donderdag 23 mei in B&B 's Heerenhoef aan de Retiese watermolen vol vuur waarom zij voor het vak kozen.

Gemeentebestuur schenkt 3.250 euro noodhulp aan zwaar getroffen Mozambique

Mol 21.05.2019 - 11.23u reading time3min

De gemeenteraad besliste op 20 mei om 3.250 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan Mozambique. Begin dit jaar werd dit land zwaar getroffen door de cycloon Idai. Heel wat mensen verloren alles. De beslissing kwam er na aanvraag van het Consortium 12-12 voor het toekennen van noodhulp en na positief advies van de derdewereldraad. Wil je de slachtoffers ook steunen? Doe dan een gift via www.1212.be.

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal 21.05.2019 - 06.21u

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Nationaal | Provincie Antwerpen 21.05.2019 - 06.15u

€5.000 voor REVAlution Center To Walk Again

Herentals 21.05.2019 - 06.09u

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi lanceert de eerste pasta van Belgische bodem
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 20.05.2019 - 23.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto