Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan wordt de N-VA met de vingers in de neus de grootste partij in Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. De SP.A zakt intussen naar een dieptepunt.

 

 

De N-VA kwam vorig jaar als grote verkiezingsoverwinnaar uit de stembus met 28,2 procent van de stemmen. In deze peiling doet de partij er nog een schepje bovenop en scoort ze 31,5 procent, en dat ondanks het feit dat de regeringsonderhandelingen al maanden aanslepen.

SP.A en Vlaams Belang verliezen fors

CD&V blijft met 18,2 procent de op een na grootste partij. Dat is een heel lichte vooruitgang van 0,6 procent tegenover de verkiezingen van juni 2010.

Open VLD was de vorige peiling nog een van de verliezers met 12,4 procent, maar schopt het nu tot derde partij met 14 procent. De partij evenaart daarmee haar verkiezingsresultaat én springt elegant over de SP.A, die bij deze peiling in het kamp van de verliezers zit. 

Bij de verkiezingen haalde de SP.A nog 14,9 procent, bij de vorige peiling steeg dat percentage tot 16,5, nu zakken de socialisten weg tot 13,2 procent (-1,7 procent). Het koninklijk bemiddelaarschap van Johan Vande Lanotte leverde zijn partij dus geen bonus op.

Wat de SP.A verliest, wint Groen!. De partij boekt daardoor een mooi resultaat van 8,8 procent, een winst van 1,7 procent.

Verlies is er opnieuw voor Vlaams Belang en LDD. Vlaams Belang duikt met 10,4 procent 2,2 procent onder zijn verkiezingsresultaat. LDD verliest bijna 1 procent en strandt op 2,8 procent, ruim onder de  kiesdrempel.

Nieuwe verkiezingen, zelfde resultaat?

Slechts 17 procent van de ondervraagden zou zijn stem vandaag aan een andere partij geven dan bij de verkiezingen in 2010. Dat is opmerkelijk weinig. Nieuwe verkiezingen zouden dus de huidige politieke impasse meer dan waarschijnlijk niet kunnen doorbreken. De N-VA en Bart De Wever maken immers een heel grote kans om opnieuw als grote overwinnaar uit de bus te komen.

De N-VA beschikt over zeer trouwe kiezers: 88 procent van de mensen die in 2010 hun stem aan de N-VA gaven, zou dat ook vandaag doen. Bovendien blijkt de partij nog een enorm potentieel te hebben, bij kiezers over alle partijgrenzen heen. Waar de partij voorheen vooral stemmen ronselde bij (centrum)rechtse kiezers, wordt ze nu ook steeds populairder bij de SP.A.

Wie dacht dat de N-VA een eendagsvlieg is, is eraan voor de moeite.

  • 1.033 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 28 februari en 15 maart
  • herwegingsprocedure: per provincie (geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag federale verkiezingen 2010).

(belga/vrt)