De populatie bijen dreigt uit te sterven door overmatig gebruik van pesticiden, de toename van de varroamijt en de afname van de biodiversiteit. Veel gemeenten voeren daarom al langer een bijenvriendelijk beleid. Zo nemen steeds meer gemeenten deel aan de Week van de bij, een initiatief van de Vlaamse overheid.

Herentals hoort daar helaas nog niet bij. Dat ziet de N-VA samen met de Herentalse imkers graag veranderen. N-VA-gemeenteraadslid Kathleen Laverge lanceert het voorstel deze avond op de gemeenteraad.

Bijen zijn uitermate belangrijk, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Honingbijen zijn de voornaamste "gewasbestuivers". Daarmee wordt hun waarde wereldwijd op 153 miljard euro geschat. Europees staan ze voor 14,2 miljard euro. Eenvoudige lokale acties, zoals het plaatsen van bijenkasten, zaaien van bloemenmengsels of het aanbrengen van bijenvriendelijke aanplantingen, kunnen de bijenpopulatie redden. Tegelijk fleuren ze de gemeente op. Wat dat betreft kan Herentals nog meer dan een tandje bijsteken.

Zonder bijen een lege winkelkar

Mensen staan er niet bij stil maar bestuiving door insecten is nog steeds noodzakelijk voor de meeste voedingsgewassen. Zonder bijen zouden de helft van onze dagelijkste producten in de supermarkten verdwijnen, zo waarschuwt de Koninklijke Vlaamse Imkerbond al langer.

Recent mochten de "Bijenvrienden Herentals vzw" – de lokale afdeling van de Vlaamse Imkerbond – met Kathleen Laverge een bijzonder nieuw lid ontvangen. Laverge is naast kersvers imker immers ook gemeenteraadslid voor de N-VA in Herentals.

Tijd voor een bijenvriendelijk Herentals

Laverge werkt in het Vlaams parlement waar in 2011 al een resolutie werd aangenomen om op te treden tegen de massale bijensterfte. Onderdeel daarvan is de Week van de bij waarop vele gemeenten al intekenden, waaronder Westerlo, Olen en Kasterlee. "Herentals is daar helaas nog niet bij", betreurt Kathleen Laverge, "vandaar ons voorstel op de gemeenteraad om volgend jaar de boot niet te missen en als gemeente werk te maken van een lokaal bijenplan. Bij aanplantingen van nieuwe verkavelingen en herinrichting van straten, pleinen, perken en parken, zouden de groenzones alvast bijenvriendelijk ingevuld kunnen worden." Daarnaast wil het gemeenteraadslid ook de imkerij introduceren in de Herentalse adviesraden zoals de milieuraad.

De week van de bij vindt plaats in de eerste week van juni. "Als we dit nu goedkeuren op de gemeenteraad, heeft de stad nog tijd genoeg om zich voor te bereiden. Herentals moet het voortouw nemen. Zo kunnen er gesprekken aangeknoopt worden met industrie, landbouw en natuurorganisaties. Elke sector kan nog zijn extra steentje bijdragen."