'Vorige week fulmineerde burgemeester Bertels (Sp.a) over het gebrek aan gewestelijke investeringen in fietspaden in onze regio', zegt lokale N-VA-voorzitter Arnout De Cuyper. 'Een bliksemafleider voor het gebrek aan gemeentelijke investeringen? Want iedereen weet dat er op heel wat invalswegen werken aan de gang zijn, zoals richting Grobbendonk en Geel, en in het verschiet, zoals richting Lille, om veilige, afgescheiden fietspaden te voorzien.

Naast de Vlaamse investeringen zet ook de provincie volop in op veilig en vlot fietsverkeer met de fietsostrades, zoals die richting Balen.

De lacunes in een fietsveilig Herentals zijn in werkelijkheid vooral de gemeentelijke wegen. N-VA Herentals vraagt een dringende inhaalbeweging, te beginnen met de Herenthoutsebaan.

N-VA-raadslid Koenraad Laureys: 'Het fietspad op het stuk van de Herenthoutseweg binnen de Ring ligt er erbarmelijk bij. Het krijgt thans heel wat schoolgaande jeugd te slikken en vormt ook één van de hoofdverbindingswegen voor fietsers uit Noorderwijk en Morkhoven. Een aantal jaar geleden brachten we het gebrek aan onderhoud al onder de aandacht van het stadsbestuur en zij deden dit af als "niet prioritair". Vandaag doen we een nieuwe poging, want oplapwerken dringen zich echt op." Laureys brengt het punt op de gemeenteraad van aanstaande dinsdag.

Op heel wat plaatsen in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk zijn (vooral gemeentelijke) fietspaden aan een grondig onderhoud toe, zoals aan de Olympiadelaan of de Lierseweg.

Op nog meer plaatsen ontbreken er fietspaden of betreft het oncomfortabele, hobbelige kasseien waar menig Herentalsenaar voor past in ruil voor een vlakker voetpad – als dat er is en berijdbaar is, tenminste. Van proefprojecten met aangepaste fietsstroken om het comfort te verhogen – die een half jaar geleden al waren aangekondigd – komt voorlopig weinig in huis.

Ook in Noorderwijk en Morkhoven komt de fietser vaak op de laatste plaats. Zo is het veelgebruikte fietspad langs de spoorweg in Morkhoven nog altijd nagenoeg niet verlicht. N-VA Herentals vindt het tijd om het respect voor de zwakke weggebruiker eindelijk te verhogen.' (pb)