'December 2016 werd het tarief van aanvullende personenbelasting door CD&V verhoogd van 7,5 naar 7,7, en bovendien werd al een verdere stijging gepland in de komende jaren', zegt raadslid Mark Van den Wouwer. 'Herselt is hiermee de enige gemeente in Vlaanderen die de personenbelasting verhoogde. Volgens schepen van financiën Korthout (CD&V) was deze ingreep nodig om de dalende inkomsten door Tax shift te compenseren.

N-VA vraagt verlaging naar 7.5 %

Oppositiepartij N-VA Herselt was resoluut tegenstander van deze 'platte belastingverhoging' en diende daarom voor gemeenteraad van 26 juni aanstaande een agendapunt om de aanvullende personenbelasting terug te verlagen naar 7,5 %.

"De Tax shift heeft tot doel een budgetneutrale operatie te zijn. Het woord Tax shift verwijst immers zelf naar 'verschuiving van belasting', er werden dus wel degelijk andere belastingen of verhoging doorgevoerd i.v.m. de Tax shift, het kan dus niet dat de Herseltse burger de rekening dubbel moet betalen", aldus raadslid Mark Van den Wouwer,

"Als men ons dan toch wil laten geloven dat Herselt een financieel gezonde gemeente is, en dat de cijfers uit de jaarrekening een waarheidsgetrouwe weergave zijn van de feiten, dan heeft men geen enkele reden om deze aanslagvoet aan te houden."