Mochten er nu zondag federale verkiezingen zijn, zou de N-VA 7,4 procent minder stemmen halen dan bij de verkiezingen in 2014.

Dat blijkt uit De Grote Peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. Groen, de partij van Meyrem Almaci, zou nu kunnen rekenen op 14,1 procent van de stemmen, 5,5 procent meer dan in 2014. Maar ook Vlaams Belang gaat er met 5,5 procent op vooruit.

N-VA blijft de grootste partij en haalt in de peiling 25 procent van de stemmen (-7,4 %). Bij de verkiezingen van 2014 stemde nog 32,4 procent van de Vlamingen op de partij van Bart De Wever.

CD&V
De tweede grootste partij blijft CD&V met 17,2 procent. Dat is 1,4 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. Toen haalde de partij 18,6 procent.

Groen
Oppositiepartij Groen groeit opvallend en wordt de derde partij van Vlaanderen met 14,1 procent. De partij stijgt met 5,5 procent in vergelijking met de federale verkiezingen van 2014 en stijgt ook met 1,7 procent in vergelijking met de laatste peiling van in juni dit jaar.

Open Vld en sp.a
De Open Vld van Gwendolyn Rutten krijgt klappen mochten het zondag federale verkiezingen zijn. Haar partij doet het 2,7 procent slechter dan bij de vorige verkiezingen en wordt zo pas de vierde partij.

Ook sp.a gaat er op achteruit en haalt in deze peiling 1,9 procent minder stemmen.

Vlaams Belang
Een opvallende stijger bij deze peiling is het Vlaams Belang. De partij zou nu 5,5 procent meer stemmen halen dan bij de vorige verkiezingen en komt zo op 11,3 procent, in vergelijking met 5,8 procent in 2014.
(Bron VTM Nieuws, HLN)