Mochten er vandaag verkiezingen zijn, zou de N-VA afgetekend de grootste partij van Vlaanderen blijven, zij het met minder dan 30 procent van de stemmen. Open VLD lijkt weer enigszins in de lift te zitten.

Ter linkerzijde rukt Groen ver op, terwijl de SP.A onder de grens van 10 procent blijft steken. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre.

Belangrijk om weten is dat de peiling is afgenomen tussen 19 november en 8 december, vóór de N-VA uit de regering-Michel is gestapt.

In deze peiling zakt de N-VA in Vlaanderen weer onder de grens van 30 procent. Ze haalt een score van 28,3 procent, 4,1 procent minder dan bij de verkiezingen van mei 2014.

CD&V staat weer op hetzelfde niveau als in mei 2014 en wordt met 18,7 procent de op één na grootste politieke formatie. Open VLD doet het met 17,5 procent 2 procent beter dan in 2014, maar die stijging valt binnen de foutenmarge.

Bij de oppositie zijn de verschuivingen groter. Met 16 procent is Groen nu de vierde partij van Vlaanderen, een stijging met maar liefst 7,4 procent in vergelijking met mei 2014.

Ondanks een oppositiekuur blijft de SP.A in de hoek waar de klappen vallen: de Vlaamse socialisten blijven steken op 9,2 procent, 4,8 procent minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen.

Vlaams Belang gaat licht vooruit en staat nu op 7,6 procent (+1,8 procent).

De PVDA blijkt in Vlaanderen geen garen te kunnen spinnen bij de sociale onrust: de partij blijft met 2,5 procent ruim onder de kiesdrempel van 5 procent. (VRTNWS)

Straks meer.