Mochten er vandaag verkiezingen zijn, zou de N-VA de grootste partij van Vlaanderen blijven, zij het dat de partij onder de drempel van 30 procent blijft. CD&V, Groen, Open VLD en SP.A dringen voor een kopplaats in het achtervolgende peloton.

Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre.

Ook in deze peiling blijft de N-VA onder de grens van 30 procent. De N-VA scoort 27,9 procent, ruim 4 procent lager dan bij de federale verkiezingen van 2014. De partij staat nu op het niveau waar ze stond in de peiling van september 2013.

Ook voormalige coalitiepartners Open VLD en CD&V boeren achteruit: CD&V haalt 14,7 procent - ruim 3 procent minder dan in 2014 - en Open VLD moet het stellen met 14,2 procent, een kleine achteruitgang.

Groen en SP.A zitten in hetzelfde peloton als CD&V en Open VLD. Groen staat nu op 14,6 procent, iets lager dan bij de vorige peiling in december 2018 maar wel 6 procent hoger dan bij de verkiezingen van 2014.

De SP.A lijkt weer uit het dal te kruipen waarin ze zich vorig jaar bevond: de partij zou nu 12, 7 procent halen, toch nog altijd iets lager dan haar verkiezingsresultaat in 2014.

Vlaams Belang boekt ook vooruitgang en staat nu op 9,3 procent. Dat is net onder de drempel van 10 procent die partijvoorzitter Tom Van Grieken zo graag wil overschrijden, maar wel ruim 3 procent meer dan bij de verkiezingen van 2014.

Ook de PVDA van Peter Mertens zit in de lift en zou de kiesdrempel van 5 procent halen: 5,9 procent of bijna een verdubbeling van haar verkiezingsresultaat in 2014. (VRTNWS)