U bent hier

N-VA verliest, blijft op kop in Vlaanderen, 4 partijen dringen voor de tweede plaats

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
24.04.2019 - 04.02u
Door: Herman Gezelle

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, zou de N-VA de grootste partij van Vlaanderen blijven, zij het dat de partij onder de drempel van 30 procent blijft. CD&V, Groen, Open VLD en SP.A dringen voor een kopplaats in het achtervolgende peloton.

Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre.

Ook in deze peiling blijft de N-VA onder de grens van 30 procent. De N-VA scoort 27,9 procent, ruim 4 procent lager dan bij de federale verkiezingen van 2014. De partij staat nu op het niveau waar ze stond in de peiling van september 2013.

Ook voormalige coalitiepartners Open VLD en CD&V boeren achteruit: CD&V haalt 14,7 procent - ruim 3 procent minder dan in 2014 - en Open VLD moet het stellen met 14,2 procent, een kleine achteruitgang.

Groen en SP.A zitten in hetzelfde peloton als CD&V en Open VLD. Groen staat nu op 14,6 procent, iets lager dan bij de vorige peiling in december 2018 maar wel 6 procent hoger dan bij de verkiezingen van 2014.

De SP.A lijkt weer uit het dal te kruipen waarin ze zich vorig jaar bevond: de partij zou nu 12, 7 procent halen, toch nog altijd iets lager dan haar verkiezingsresultaat in 2014.

Vlaams Belang boekt ook vooruitgang en staat nu op 9,3 procent. Dat is net onder de drempel van 10 procent die partijvoorzitter Tom Van Grieken zo graag wil overschrijden, maar wel ruim 3 procent meer dan bij de verkiezingen van 2014.

Ook de PVDA van Peter Mertens zit in de lift en zou de kiesdrempel van 5 procent halen: 5,9 procent of bijna een verdubbeling van haar verkiezingsresultaat in 2014. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Skyports, AZ Turnhout en Stad Turnhout sluiten overeenkomst voor medische transporten met drones

Turnhout regio 23.05.2019 - 09.36u reading time9min

In september start in AZ Turnhout een uniek proefproject om medische stalen en medicatie tussen de ziekenhuiscampussen te vervoeren met drones.

AZ Turnhout, Stad Turnhout en droneserviceprovider Skyports testen gezamenlijk een nieuwe logistieke dienst waarbij medische producten worden getransporteerd met drones.

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto