Op voorstel van de N-VA-fractie in het OCMW heeft de voltallige OCMW-raad ingestemd om een einde te maken aan het probleem van het wildparkeren op de Nonnenvest.  Het voorstel om meteen ook de beschermingsprocedure als stadsgezicht op te starten voor dit stukje Nonnenvest werd helaas afgewezen. Zo blijft de kans bestaan dat dit historisch stukje Herentals in de toekomst alsnog een andere bestemming krijgt.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om op de historische Nonnenvest, ter hoogte van de toegangsweg tot het Wit-Gele Kruis, wild te parkeren. Het OCMW van Herentals is eigenaar van dit perceel. Daarom drong de N-VA tijdens de laatste OCMW-raad aan om hier een einde aan te maken. De voltallige OCMW-raad keurde unaniem het N-VA-voorstel goed. Binnenkort is het voorgoed gedaan met wildparkeren.  

Duurzame afbakening

Reeds in 2011 klaagde de milieuraad de situatie aan bij het OCMW-bestuur, echter zonder gevolg. OCMW-raadslid Pieter Laureys: “N-VA Herentals is erg blij dat na onze tussenkomst er eindelijk werk van wordt gemaakt. De N-VA vindt het behoud van de historische sites van Herentals erg belangrijk. Het getuigt van weinig respect om te parkeren tussen de oude bomendreef die vroeger deel uitmaakte van de stadsomwalling. Door het plaatsen van een duurzame afbakening wordt het wildparkeren in de toekomst verhinderd. Een stukje stadsgroen wordt bij deze gevrijwaard van mogelijke beschadigingen.” 

Geen bescherming als stadsgezicht

De N-VA-raadsleden dienden eveneens een voorstel in tot het opstarten van de procedure om dit stukje van de Nonnenvest te laten beschermen als stadsgezicht. Het voorstel werd helaas verworpen door alle andere raadsleden. “Door niet in te gaan op ons voorstel wordt de mogelijkheid open gelaten om het gebied in de toekomst alsnog een andere bestemming te geven. Hoewel het OCMW-bestuur ons verzekerde dat zij het historisch stukje Herentals met respect zullen onderhouden, zien wij het als een gemiste kans om de toekomst van dit historisch erfgoed voorgoed veilig te stellen”, besluit Pieter Laureys.