De N-VA vindt de nota van formateur Elio Di Rupo geen aanvaardbare basis om voort te onderhandelen. Dat heeft Bart De Wever om 14u bekendgemaakt op een persconferentie.

 

De N-VA heeft over zowat elk belangrijk thema in de nota erg grote bezwaren.
 

De N-VA brak de nota op zowat elk belangrijk thema af. Wat het wegwerken van het begrotingstekort betreft, vond de N-VA niet meer en niet minder dan een "massieve belastingsverhoging" terug in de nota. "Met deze nota zouden we de twijfelachtige eer krijgen in Europa het land te worden dat het minst saneert in de uitgaven en het meest middelen zoekt in extra inkomsten. Dit terwijl we vandaag nochtans kampioen zijn inzake overheidsbeslag en de belastingdruk in België al torenhoog is."

De broodnodige hervormingen in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt die de N-VA wil doorvoeren, kon ze niet in de nota lezen. "De nota van de formateur creëerde hierover zeer hoge verwachtingen, maar lost die bij nadere lezing totaal niet in." De aanbevelingen van de Europese Unie, het IMF en de OESO "worden bijna volledig in de wind geslagen", stelt de N-VA vast.

Ook de voorstellen over de aanpassing van de financieringswet en over fiscale autonomie kunnen de N-VA niet bekoren. Ze zullen nauwelijks een responsabiliserend effect hebben en een eigen fiscaal beleid is niet mogelijk, klonk het.

Wat de staatshervorming betreft, de corebusiness van de N-VA, zit er volgens De Wever weinig nieuws in de nota van Di Rupo. "Er worden wel veel miljarden verschoven, maar weinig echte beleidshefbomen." De conclusie van de voorzitter is hard: "Het niveau van de nota ligt onder dat van de nota van Johan Vande Lanotte. Dit is gewoon de zoveelste bric-à-brac-hervorming."


(belga)