U bent hier

Na storing bij noodnummers: "Maar helft sms'en BE-Alert is verstuurd, onaanvaardbaar", zegt gouverneur Berx

Kempen regio | Vlaanderen
08.01.2021 - 09.55u
Door: Mark Jaspers

Het sms-systeem van BE-Alert heeft vannacht niet goed gewerkt. Dat bevestigt het Crisiscentrum.

In Antwerpen kreeg maar de helft van de mensen die ingeschreven waren een sms dat de noodnummers niet bereikbaar waren, in Oost-Vlaanderen had vanmorgen nog geen derde een bericht ontvangen.

"Onaanvaardbaar", zegt gouverneur Cathy Berx. De oorzaak van de vertraging wordt nog onderzocht.

Om 8u35 was nog geen derde van de ingeschreven daar verwittigd. In sommige provincies leek wél iedereen de sms gekregen te hebben. "Iedereen die ingeschreven was heeft de sms gehad in Vlaams-Brabant", zegt de gouverneur daar Jan Spooren. "Maar het ging allemaal inderdaad erg traag."

Hoe kon dit gebeuren?

Waarom veel sms'en erg traag verstuurd werden, wordt nog onderzocht.  Was het systeem overbelast omdat er te veel sms'en tegelijk verstuurd moesten worden? Was het probleem te wijten aan dezelfde storing waardoor de noodnummers onbereikbaar waren? Of was er nog een ander probleem? Het crisiscentrum onderzoekt de situatie.

"Het probleem met de vaste lijn heeft zich naar het mobiele netwerk verplaatst. 4G werd 3G en uiteindelijk 2G wat te traag bleek. Op dat moment heeft men besloten de resterende sms'en niet te versturen", zegt Antwerps gourverneur Berx alvast. 

"BE-Alert beweert dat alle mails wel verstuurd werden. Ik zal dit meteen ter sprake brengen in het crisisoverleg dat volop aan de gang is", reageert Berx.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto