Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Na vele jaren van overleg en voorbereiding schiet dit jaar een nieuwe handelaarsvereniging voor Centrum Mol uit startblokken: Winkelen in Mol

Na vele jaren van overleg en voorbereiding schiet dit jaar een nieuwe handelaarsvereniging voor het Centrum in Mol uit de startblokken: Winkelen in Mol.

Het gemeentebestuur Mol ondersteunt maximaal. 'Zo stellen we voor de praktische werking een halftijdse medewerker ter beschikking. Door het invoeren van een promobijdrage zorgen we ervoor dat elke handelaar van het afgebakende kernwinkelgebied solidair bijdraagt aan de jaarlijkse financiering van de werking.

Al vele decennia zetten vrijwillige centrumhandelaars zich in voor de promotie van het Centrum als aantrekkelijk winkelgebied. Dit gebeurt via de handelaarsvereniging. Deze vereniging staat in voor de organisatie van de jaarlijkse braderie, de koopzondagen en de kerstshopping.

Problemen

De afgelopen jaren kampte de vereniging met heel wat problemen. Steeds meer winkeliers weigerden vrijwillig het jaarlijks lidgeld te betalen en het aantal vrijwilligers slonk zienderogen. Sinds een vijftal jaar groeit de samenwerking met het gemeentebestuur, zowel op vlak van promotie als de praktische organisatie van verschillende initiatieven.

Promobijdrage

Binnen deze samenwerking werd nagedacht over een volledig nieuwe aanpak. Om het probleem van de lidgelden op te lossen, voeren we dit jaar een promobijdrage in voor het kernwinkelgebied. Dit betekent dat het gemeentebestuur via een belastingsreglement de nodige financiële middelen int. Kleine en middelgrote winkels betalen minder of evenveel dan vroeger, alleen voor de grote winkels stijgt de jaarlijkse bijdrage een beetje. Het belangrijkste: iedereen betaalt mee, waardoor de totale pot stevig groeit. De gemeenteraad keurde in de zitting van maandag 19 december het belastingsreglement goed.

In de steigers

Daarnaast zetten we samen een nieuwe handelaarsvereniging in de steigers, waarbij het gemeentebestuur ter ondersteuning een halftijdse medewerker inschakelt. Deze medewerker ontlast de vereniging van allerlei administratie en praktische taken, waardoor de vrijwillige handelaars zich volledig kunnen concentreren op het ontwikkelen van creatieve initiatieven.  

Doopvont  

Met een startreceptie hielden de handelaars op woensdag 1 maart de nieuwe vereniging boven de doopvont. De bestuursleden broeien op talrijke creatieve ideeën. Zo willen ze dit jaar al meteen werk maken van extra sfeer tijdens de kerstperiode én de verdere uitbouw van het Shoppingfestival in oktober. De eerste editie vorig jaar viel bijzonder goed in de smaak. Walter Verachten (WKnD Fashion) is de voorzitter.

Kernwinkelgebied
De promobijdrage wordt geïnd in het afgebakende kernwinkelgebied. Dit omvat de Statiestraat vanaf de Guido Gezellestraat, Laar, Baron van Eetveldeplein en Graaf de Broquevillestraat tot aan Edmond Van Hoofstraat. Daarnaast zijn ook de Voogdijstraat, Kloosterstraat, Lakenmakersstraat, het Rondplein en de Corbiestraat (tussen Rondplein en Baron Van Eetveldeplein) in het gebied vervat. Het gebied werd op de gemeenteraad van 19 december 2022 vastgelegd. Deze zone vormt meteen ook de kern van het actieterrein van de nieuwe handelaarsvereniging.'

Deel dit artikel