Het algemeen thema van de Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds is dit jaar 'Meesterschap'. Op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen worden op dinsdag 19 maart activiteiten georganiseerd rond Vlaamse Meesters uit de schilderkunst, muziek, beeldhouwkunst en allerlei sectoren.

Ook Davidsfonds Geel doet uiteraard mee. Voor de Geelse invulling zal de focus op architectuur en bouwkunst liggen. Enkele muzikale intermezzo's zorgen voor rustpunten tijdens de avond.

De architectuur heeft vele gezichten. Soms toont de façade zich in alle glorie. In de tijd van de barok was zelfverheerlijking belangrijk. Wie opgelet heeft in de geschiedenisles, herinnert zich wellicht de contrareformatie met de strijd tussen katholieken en protestanten.

Die vertaalde zich in de architectuur. Ook in de periode van de art nouveau was het uiterlijk belangrijk. In het centrum van Geel vind je verscheidene woningen uit die tijd die nog steeds stralen.

Bij andere gebouwen vonden opdrachtgevers of architecten echter dat het uiterlijk bescheiden en sober diende te zijn. Ook dan zat er echter een boodschap in de architectuur.

'Op dinsdag 19 maart leiden we u rond in het centrum van Geel. Op drie misschien toch wel verrassende locaties houden we halt en kan u kennismaken met datgene wat zich achter de façade bevindt.
U kan er telkens luisteren naar een kenner van de Geelse bouwkunst en architectuur: Luc Vandecruys, Koen Vandecruys en Jo De Belder. Verwacht geen droge theorie, maar een boeiend geheel van leuke weetjes en interessante anekdotes.

Op twee van die drie locaties wordt u daarenboven vergast op een uniek mini-concert met muziek die perfect aansluit bij het historisch kader. Daarvoor zorgen organist Wim Van den Broeck en het ensemble Oude Muziek onder leiding van Barbara Belza.
Voor de Nacht van de Geschiedenis werkt Davidsfonds Geel samen met de Geelse Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama & Dans en tevens met het archief van de stad Geel.'