U bent hier

Nacht van het Kempens Erfgoed

Berlaar | Grobbendonk | Heist op den Berg | Herentals | Hulshout | Kempen regio | Lier regio | Lille | Nijlen regio | Olen | Turnhout regio
14.10.2020 - 15.29u
Door: Lex Verellen

Duik mee in de Nacht van het Kempens Erfgoed op vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober 2020. Tussen 18u en middernacht ontdek je het bijzondere erfgoed van de Kempen tijdens workshops, vertellingen, expo's en zoektochten.

Neem deel aan één van de meer dan 40 gratis activiteiten, georganiseerd door de gemeenten, lokale verenigingen, vrijwilligers, musea en archieven.

Actieve erfgoedbelevers komen aan hun trekken op spannende avondwandelingen, kampvuurvertellingen en zoektochten. Andere activiteiten lieten zich inspireren door 'Dag van de Stilte' (25 oktober) en maken de verbinding tussen erfgoed, rust en stilte.

Een gevarieerd aanbod voor jong en oud dus! Bekijk het volledige programma op www.nachtkempenserfgoed.be

De activiteiten houden rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen en werken met inschrijven of beperkte capaciteit. Je vindt alle praktische info terug per activiteit op www.nachtkempenserfgoed.be

Nacht van het Kempens Erfgoed is een initiatief van Kempens Karakter en Erfgoed Noorderkempen, twee intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die het lokale erfgoed bewaren en in de kijker te zetten.

De deelnemende gemeenten zijn Arendonk, Baarle-Hertog, Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten, Hulshout, Lier, Lille, Merksplas, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout,Vorselaar en Vosselaar.

www.nachtkempenserfgoed.be - gratis event - 23 en 24 oktober 2020

Wat valt er te beleven?

Lille - Diamantfabriek vroeger & nu

vrijdag 23 okt en zaterdag 24 okt van 19 tot 23 u.
Fermetti, Diamantstraat 7, 2275 Wechelderzande (Lille)
tentoonstelling en concert
Fermetti i.s.m. Gemeente Lille

Op deze bijzondere fototentoonstelling duik je in de verbouwingen van de voormalige diamantfabriek, waar nu meubelmakerij Fermetti is gevestigd. Het atelier van de voormalige diamantfabriek 7 was een van de grootste die de Kempen heeft gekend.

De tentoongestelde foto's leiden je doorheen de verbouwingswerken: van de voormalige inrichting tot de fel contrasterende nieuwe invulling.

Benieuwd naar de geschiedenis van diamantbewerking in de Kempen? Of ken je iemand die in dit atelier heeft gewerkt? Bezoek dan zeker deze interessante expo.

Daarnaast kan je er het keramiekatelier Ateljeesv bezoeken, dat hier ook een stek vond en uitzonderlijk de deuren opent voor het publiek.

Extra: Op vrijdagavond zijn er 2 betalende concerten (15euro) van lũpḁ gang quartet (21u) en OPROER (22u30). Wil je deze optredens meemaken? Vermeld het dan in je inschrijving!

Inschrijven kan via info@diamantfabriek.be of www.diamantfabriek.be, zowel voor de fototentoonstelling (gratis) als voor het concert (betalend), voor 17 oktober. De fototentoonstelling zal op afspraak nog toegankelijk zijn tijdens de maanden okt-nov 2020.

Herentals - Ronald Luyten - dj De Witte Stilte

vrijdag 23 oktober en zat 24 oktober van 19 tot 23 u.
Kasteel Le Paige, Nederrij 135, 2200 Herentals
tentoonstelling en muziekvoorstelling
Dienst cultuur en toerisme Stad Herentals i.s.m. Kempens Karakter en Herentaldum vzw


Ronald Luyten in het station van Herentals.

Ronald Luyten is bij de Herentalsenaar bekend als ‘Ruwe Ronald’ of ‘dj De Witte Stilte’. Ronald zou in 2020 zijn vijftigjarige dj-carrière vieren. Naast zijn passie voor muziek had hij ook een passie voor beeldende kunst.

Duik in het erfgoed rond het leven en werk van deze bekende Herentalsenaar. In de tentoonstelling in Kasteel Le Paige vind je objecten uit zijn persoonlijke leven die het afgelopen jaar zijn verzameld. Over zijn privéleven, zijn jeugdjaren bij de KSA, en zijn liefde voor kunst, muziek en architectuur. Meer info over het volledige project: www.schaliken.be

Op vrijdag 23 oktober speelt DJ BEX tussen 19 uur en 23 uur plaatjes van Ronald Luyten op de laatavondopening van de expo in kasteel Le Paige.

Op zaterdag 24 oktober speelt Hotel Vinyl tussen 19 uur en 23 uur.

Inschrijven is niet nodig, een suppoost bewaakt het aantal bezoekers ter plaatse.

Ravels - Nachtraven

zaterdag 24 oktober van 17.30 tot 21 u.
Gewestbos Ravels, start aan de parking, Jachtweg 27, 2380 Ravels
wandeling
collectief MOOS
De IJle Prijen maken kennis met een wit raafje © Clumsy Doodling

Beleef het verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje in de magische omgeving van het Ravelse Gewestbos. Ontdek enkele lang vergeten Kempense volksverhalen en maak kennis met de mysterieuze wezens die het bos ooit bevolkten.

Ken jij Hugo de Raaf of de IJzeren Zeug al? De nieuwste kinder-erfgoed-wandeling van de Kempen wordt speciaal voor deze avond omgetoverd in een spoor van fonkelende lichtjes doorheen het donkere, stille bos. Wat deze wandeling zo uniek maakt, is dat ze speciaal ontwikkeld werd voor families met baby’s, peuters en kleuters, maar eigenlijk voor iedereen verrassend leuk is.

Om 18.30 u. voert dAnsbeeLd de kindvriendelijke dansvoorstelling 3 IJle Prijen op aan de laatste halte, het nest van het witte raafje.

In het Boshuis kan je de hele avond de tentoonstelling Raaf, wolf en zwijn in de Kempen en Kempense volksverhalen van Natuurpuntkern Ravels bezoeken.

Inschrijven is niet nodig. Houd je aan de geldende algemene coronamaatregelen en aan de looprichting van het wandelpad.

Turnhout - Voetsporen van Brepols

zaterdag 24 oktober van 17 tot 23 u.
Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
museumbezoek, podcast en wandeling
Nationaal Museum van de Speelkaart samen met Paul Govaerts, Tijs Van Nieuwenhuysen, Hanna Van Dun, Huis van Eustachius en Opmaat

Wist je dat Turnhout zijn eigen Bill Gates had? 

Philippus Jacobus Brepols ligt in zijn ééntje aan de basis van de volledige drukkers- en speelkaartenindustrie in Turnhout, en dat is helemaal aan zijn inzicht en durf te danken.

Zijn levensverhaal leest als een avonturenroman en is nu neergeschreven in een publicatie. De Nacht van het Kempens Erfgoed is hét uitgelezen moment om de brochure te lanceren.

Ze dient bovendien als leidraad voor een stadswandeling langs een reeks opmerkelijke locaties in het centrum van Turnhout.

Daarnaast biedt het Nationaal Museum van de Speelkaart een podcast aan over de zoektocht van Brepols naar het geheim van marmerpapier. Sofie Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers nemen je in het museum auditief mee op één van zijn handelsmissies.

Als kers op de taart geniet je in het café ‘Vijven & Zessen’ van een speciaal Brepolsbier dat tot stand kwam in samenwerking met brouwerij Het Nest.

Het museumbezoek is gratis, inclusief de podcast. Het boekje voor de wandeling en het Brepolsbier zijn betalend. Meer info vind je op de website van het museum.

Inschrijven is niet van toepassing. Omwille van de veiligheid waakt het museum over het aantal deelnemers. Mogelijk moet men even wachten.


imageMeer nieuws

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Kempen regio | Neteland 17.09.2021 - 19.34u reading time4min

3e Amateur B

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto