"We zijn verschalkt door het virus", zei premier Alexander De Croo  na afloop van het Overlegcomité.

Daarom hebben de verschillende regeringen in ons land een resem strengere coronamaatregelen moeten nemen amper een week na het vorige

Cafés en restaurants

Een sluiting voor de horeca komt er niet zoals bij de vorige grote coronagolven. Maar er komt wel een sluitingsuur: cafés en restaurants zullen vanaf morgen (zaterdag 27 november) om 23 uur de deuren moeten sluiten. Dat geldt ook voor pakweg drankstandjes op kerstmarkten.

We zullen ook met maximaal 6 mensen aan tafel mogen zitten, tenzij je gezin meer mensen telt. Bij vorige Overlegcomités was al beslist dat mensen hun coronapas moeten tonen en bij verplaatsingen een mondmasker moeten dragen.

Nachtleven

Discotheken moeten vanaf morgen voor zeker drie weken dicht. Voor wie de deuren moet sluiten, komen er wel gepaste steunmaatregelen.

Evenementen

Buitenevenementen kunnen wel nog doorgaan net als binnenevenementen waarbij het publiek neerzit, volgens de regels die al gelden zoals het mondmasker of de coronapas. Andere binnenevenementen (waarbij het publiek dus recht staat) kunnen vanaf maandag voor zeker drie weken niet meer. Die maatregel gaat dus - in tegenstelling tot de andere maatregelen - dus pas in na het weekend.

Privéfeestjes

Privéfeesten buiten de thuissituatie zijn de komende drie weken verboden. Wel mag je nog mensen thuis ontvangen, en ook huwelijken en koffietafels bij begrafenissen zullen mogen blijven doorgaan

Van het moment dat je met een professionele cateraar werkt, moet je dezelfde voorwaarden als de horeca toepassen. Bovendien gelden op trouwfeesten en begrafenissen de regels rond mondmaskers, afstand houden en gebruik van de coronpas.

Van beperkte sociale bubbels of knuffelcontacten is geen sprake. Wel wordt opgeroepen om de sociale contacten zoveel als mogelijk te beperken.

Sport

Binnensporten kunnen nog doorgaan, maar zonder publiek (tenzij ouders die hun kinderen komen afzetten. Zij mogen nog ter plaatse blijven).

Winkels

Winkels moeten niet sluiten en er komt ook geen beperking zoals een verplichting om alleen te winkelen. Wel moeten nachtwinkels om 23 uur de deuren sluiten.

Onderwijs

Ook binnen het onderwijs moeten er doortastende maatregelen komen, vindt het Overlegcomité. De ministers van Onderwijs van de deelstaten zullen daar komend weekend over samenzitten. Maandag moet er een plan op tafel liggen. Het gaat dan over maatregelen rond het scheiden van groepen, buitenschoolse activiteiten, beter opsporen van hoogrisicocontacten, ventilatie en mondmaskers.

De ministers van Jeugd van hun kant moeten ook met een plan komen om jeugdactiviteiten in binnenruimten te beperken dan wel te beveiligen.

Thuiswerk

Op het Overlegcomité van vorige week was beslist dat we tot 12 december 4 dagen per week thuis zouden moeten werken en dus 1 dag op de werkplek zelf, daarna zouden er 2 dagen op kantoor mogelijk zijn. Dat wordt nu met een week verlaat. Dus pas vanaf 20 december zal het mogelijk zijn om maximaal 2 dagen per week naar het werk zelf te komen.

Vaccinaties en testing

De vaccinatiecampagne van de boosterprik moet versneld worden, stelt het Overlegcomité. "Vaccins zijn nog steeds een bijzonder krachtig wapen. Zonder vaccins zouden we nu in een totaal onhoudbare situatie zitten", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD).

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land hebben een operationeel plan uitgewerkt en het is nu de bedoeling dat dat zo snel mogelijk wordt uitgevoerd om de vaccinatiecampagne sterk en snel te verhogen zodanig dat er voor Kerstmis nog zoveel mogelijk mensen kunnen worden ingeënt.

Er komen ook "walk-in-testcentra", waar je gewoon kan binnenlopen om je te laten testen.

Handhaving zal bijzonder belangrijk zijn. Premier De Croo roept iedereen dan ook op om de maatregelen zo goed mogelijk na te leven. De politie- en inspectiediensten wordt gevraagd om streng op te treden tegen overtredingen.

Voor wie moet sluiten, komen er gepaste steunmaatregelen, aldus De Croo.

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 15 december, dan worden de maatregelen geëvalueerd.  (VRTNWS)  Foto A. De Croo/pp.