U bent hier

Nachtvlucht tijdens Olense ballonmeeting Icarus

Kempen regio | Olen | Vlaanderen
13.07.2018 - 07.00u
Door: Mark Jaspers

De Olense ballonclub Icarus wil tijdens zijn 2-jaarlijkse ballonmeeting het publiek iets tonen wat nooit eerder in Olen te zien was: 2 ballonnen die even voor middernacht opstijgen in het volslagen duister.

Ballonnen die 's nachts opstijgen moeten varen tot het licht wordt. In het donker zie je niet waar je landt.

De candle light is al jaren een vaste waarde op het programma van de driedaagse ballonmeeting. "Tijdens die candle light worden na zonsondergang enkele ballonnen naast elkaar opgesteld", weet organisator Luc Herdewijn. "Als de ballonnen door hun gasvlam worden verlicht, oogt dat mooi.

Zeker als dat gebeurt op het ritme van muziek. De ballonnen die deelnemen aan de candle light blijven netjes aan de grond, maar met de nachtvaart willen we een stapje verder gaan en twee ballonnen als een grote lampion laten wegvaren."

Volgens de organisatoren is dat uniek in België. "Gevaarlijk is dat niet", zegt Herdewijn. "Het is wel zo dat je met een ballon niet kan landen als het donker is omdat je niet ziet waar je landt.

De ballonnen die 's nachts opstijgen moeten dus in de lucht blijven tot het ochtendgloren, rond 5u 's ochtends. Daarvoor moeten ze voldoende gas meenemen en zo licht mogelijk zijn. Wat de ballon betreft wordt ook gekozen voor ballonnen die beter de warmte vasthouden."

Wind

Of de nachtvaart daadwerkelijk doorgaat, wordt pas op het allerlaatste nippertje beslist. "Ik trap een open deur in, maar ballonmeetings staan of vallen met de weersomstandigheden.

Slecht weer of te veel wind en de ballonnen blijven aan de grond. Voor de nachtvaarten speelt ook de windrichting en -snelheid een rol. Als de wind de ballonnen bijvoorbeeld richting kust blaast en men de zee zou kunnen bereiken voor het licht wordt, moeten we de nachtvaart schrappen."

Special shapes

De Icarus-ballonmeeting vindt plaats op 20, 21 en 22 juli op de vertrouwde weide aan Weëen-Lokert in Olen-centrum. "Twee jaar geleden weken we uit naar Teunenberg omdat de weide er te drassig bij lag, maar dit jaar zijn er geen problemen."

Het ballonprogramma begint dagelijks rond 18u met een demonstratie door modelballonnen. Aansluitend maken enkele tientallen ballonnen zich klaar om op te stijgen. Daar zijn uiteraard ook weer special shapes bij, dat zijn ballonnen met een aparte vorm.

"Een neushoorn en een baby'tje zijn ballonnen die nog niet eerder in Olen te zien waren. Een Russisch poppetje, een piraat en een konijn zijn zeker de moeite om nog eens terug te zien. Er staan dagelijks ook wedstrijden op het programma. Ballonnen die elders opstijgen proberen dan over het meetingveld te vliegen." De candle light en de nachtvaart zijn gepland op zaterdagavond.

Op zaterdag en zondag is er overdag nog allerlei randanimatie met een kubb-toernooi en agility (lees: hindernisparcours) met honden. De toegang is gratis. Meevaren met één van de ballonnen kan. De prijs bedraagt 125 euro per persoon.

www.ballonclubicarus.be -

Foto's Johan Temmerman archief : ballonmeeting 2016 / Nnieuws

Bron GVA - 13/07/18 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.

imageMeer nieuws

Vier Kerst en Nieuw met Sinfonia Heist

Vier Kerst en Nieuw met Sinfonia Heist
Heist op den Berg 05.12.2019 - 17.58u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 05.12.2019 - 17.53u

Tot 5 jaar effectief voor zakkenrollerij, o.a. in Heist

Heist op den Berg | Kempen regio | Vlaanderen 05.12.2019 - 16.10u

UNIZO verkiest 3bouw uit Westerlo tot nationaal 'Maakbedrijf van het Jaar'

Provincie Antwerpen | Westerlo 05.12.2019 - 09.29u

Dubbelslag voor jonge Vlaamse aannemer Tom Fransen

Kempen regio | Turnhout regio 05.12.2019 - 09.26u

Union slaat Westerlo knock-out in beker na strafschoppen

Nationaal | Westerlo 04.12.2019 - 23.29u

Sanne Cant en Evenepoel steken Kristallen Fiets op zak

Lille | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.12.2019 - 20.19u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto