Nafi Thiam heeft haar wonderjaar bekroond met de titel van Atlete van het Jaar op het IAAF-gala. Ze treedt in de voetsporen van onder meer grootheden als Jelena Isinbajeva, Allyson Felix en Paula Radcliffe.

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) reikt sinds 1988 prijzen uit aan de beste atleten van het jaar. De erelijst telt grote namen als Carl Lewis, Usain Bolt en Jelena Isinbajeva.

En vanaf nu ook voor het eerst een Belgische naam.

Nafi Thiam bevestigde in 2017 haar olympische titel in de zevenkamp met een wereldtitel. In Götzis overschreed ze bovendien de magische kaap van de 7.000 punten.

Thiam verloor nog even haar schoen op het podium, maar sprak daarna volgende woorden: "Je moet de dingen op je eigen manier doen, niet te veel naar de mensen rondom je luisteren. Maak plezier, werk hard en je zal je doel bereiken."

Thiam kreeg van de stemmers (50% IAAF, 25% "IAAF family" en 25% atletiekfans) de voorkeur op de Griekse polsstokspringster Stefanidi en de Ethiopische langeafstandsloopster Ayana, de laureate van vorig jaar. Bij de mannen was er ook een primeur voor de Qatarese hoogspringer Barshim.

Laureaten IAAf Athletics Awards :

Atlete van het Jaar: Nafi Thiam (zevenkamp)

Atleet van het Jaar: Mutaz Essa Barshim (hoogspringen)

Rising star (mannen): Karsten Warholm (400 meter)

Rising star (vrouwen): Yulimar Rojas (hink-stap-springen)

Coach van het jaar: Anna "Ans" Botha (75-jarige coach van Wayde van Niekerk).

(VRTNWS)