U bent hier

Nagelnieuwe brochure Jan Cools over bekende ijzergieterij Van Aerschot

Herentals | Kempen regio | Nationaal
03.05.2019 - 18.55u
Door: Herman Gezelle

Van 1845 tot 1930 zorgden de bekende ijzergieters van Van Aerschot in heel Vlaanderen voor technisch waardevolle realisaties, die vaak vandaag nog mee het straat­beeld bepalen.

In een nagelnieuwe publicatie brengt Jan Cools het boeiende verhaal van Herentalse vaklui, en een overzicht van hun realisaties.

De ambachtelijke gietijzer producten van Ijzergieterij en Smederij Van Aerschot waren decennialang een begrip. Van muziekkiosken over molenaskoppen tot lantaarnpalen, kerkhofkruisen en hekwerken. Jan Cools brengt een boeiend boekje van zo'n 100 pagina's op de markt. Daarin tekent hij heel de familiegeschiedenis op, samen met een ruim geïllustreerde inventaris.

20e publicatie voor Cools

'We geven het naslagwerk uit via de Herentalse Geschiedkundige Kring', weet Jan Cools. In 2001 publiceerde hij er al over. 'Maar sindsdien kwam er veel info bij. Openbare besturen of onderzoekers belden mij: van waar komt het kruisbeeld bij ons op het kerkhof? De lijst met producten groeit alsmaar aan.'

Voor Jan Cools is het zowat zijn 20e historische publicatie. 'Het begon allemaal toen ik de geschiedenis van het Herentalse St.-Jozefscollege te boek stelde', vervolgt de sympathieke historicus, die van opleiding eigenlijk licentiaat klassieke filologie is.

Ook in de Collegstraat 46 staat nog zo'n opvallend mooi gietijzeren hekwerk. 'Maar ik hou mijn hart vast als kOsh de bouwplannen voor een nieuwe school daar (?) kenbaar maakt. Hopelijk behouden ze de voorgevel en het hek.

Vanaf zaterdag 4 mei is de brochure te verkrijgen bij Toerisme, Grote Markt 35,  Herentals. Prijs: €12. Er is ook een wandelzoektocht 'Industrieel erfgoed van Herentals' door het stadscentrum. Inschrijven bij Toerisme vanaf zondag 5 mei - tel. 014 219088.

Op de foto's : vrijdagavond stelde Jan Cools onder ruime belangstelling in de voormalige Fonderies de la Campine (Lynx Automation, Wuytsbergen) z'n historische publicatie voor.  Burgemeester Mien Van Olmen en schepen voor cultuur Jan Michielsen schaften zich meteen een gesigneerd exemplaar aan.

Een collectors item over Hertals.

Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto