U bent hier

NASA : Amerikanen brengen hun astronauten weer eigenhandig de ruimte in

Internationaal
17.09.2014 - 00.46u
Door: Herman Gezelle

De Amerikanen zullen opnieuw zelf hun eigen astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS kunnen brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft daarvoor een contract afgesloten met de commerciële spelers Boeing en SpaceX. Zij moeten nu een toestel ontwikkelen. Sinds 2011 hingen de Amerikanen volledig af van de Russische Sojoez-raketten.

Het is de bedoeling dat vanaf 2017 de Amerikaanse astronauten met de Boeing CST-100 en SpaceX Dragon spacecraft naar het ISS worden gebracht. NASA heeft daarvoor een contract met de Amerikaanse ondernemingen Boeing en SpaceX afgesloten ter waarde van zo'n 7 miljard dollar  (5,4 miljard euro).

Boeing heeft al jarenlange ervaring als vliegtuigbouwer. SpaceX is een relatief jong Californisch bedrijf opgericht door de Amerikaanse miljonair Elon Musk. SpaceX levert al capsules om goederen naar het internationaal ruimtestation te brengen.

Sinds 2011 hingen de Amerikanen volledig af van de Russen om de astronauten naar de ruimte te brengen want in dat jaar had de NASA zijn - door de overheid gesubsidieerde - spaceshuttleprogramma definitief opgeborgen na de dodelijke ramp met het ruimteveer Columbia in 2003. Per zitje in een Sojoez-raket moesten de Amerikanen zo'n 55 miljoen euro betalen.

Dat de Amerikanen nu weer volledig zelfbedruipend zijn voor hun ruimtevaartprogramma is ongetwijfeld goed nieuws voor de Amerikaanse ruimtevaart en economie. Het nieuws krijgt natuurlijk ook een specifieke dimensie nu de relaties tussen Rusland en het Westen op zeer gespannen voet staan. (nasa, vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto