De Nasa heeft de zwaarste meteorietinslag op de maan gefilmd, sinds de ruimtevaartorganisatie 8 jaar geleden begon met het monitoren van meteorietinslagen op het hemellichaam.

De inslag op 17 maart 2013 had veruit de grootste impact van de meer dan 300 meteorietinslagen die de Nasa kon vastleggen de afgelopen acht jaar. Een meteoriet die met het maanoppervlak botste, had een impact gelijkwaardig met vijf ton explosieven.  De botsing zorgde voor een lichtflits die zo helder was dat ze zelfs met het blote oog kon worden waargenomen, vertelde de ruimtevaartorganisatie vrijdag.

Nadat onderzoekers de beelden nauwkeurig hebben geanalyseerd, menen ze dat deze meteoriet ongeveer een diameter van 0,3 meter had en zo’n veertig kilogram woog. Het voorwerp had waarschijnlijk een snelheid van 90.000 kilometer per uur toen het met de maan in botsing kwam.  Een satelliet die rond de maan cirkelt is momenteel op zoek naar de nieuwe krater die de meteoriet heeft veroorzaakt. Die zou volgens schattingen zo’n twintig meter breed kunnen zijn.

Volgens de onderzoekers zou deze meteorietinslag wel eens een verband kunnen houden met een meteorietenregen in onze atmosfeer die diezelfde nacht werd waargenomen. Een maand voordien had een meteorietinslag nog voor grote schade gezorgd in delen van Rusland. Deze meteoriet was evenwel veel groter en had ongeveer 100.000 keer meer energie dan deze die in botsing kwam met de maan.  (NASA).