U bent hier

NASA : 'InSight is met succes geland op Mars'

Internationaal
26.11.2018 - 21.41u
Door: Herman Gezelle

Vanavond omstreeks 20.54u onze tijd is Marslander InSight neergestreken op de rode planeet. De landing was een bijzonder delicate operatie.

Voor een succesvolle landing moest InSight zijn snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur in zes en een halve minuut terugbrengen naar 0. Die minuten worden door ruimtevaartliefhebbers 'minutes of terror' (minuten van verschrikking) genoemd.

Met behulp van raketten, een parachute en poten met schokbrekers is het gelukt.

De komende uren wordt nagegaan of alle apparaten aan boord functioneren. Via een speciaal Twitter-account verstuurde NASA de eerste foto van de achterkant van het kapje dat een lens beschermt.

InSight gaat de komende twee jaar de bodem van Mars onderzoeken, onder meer met een seismometer die trillingen registreert. Wetenschappers willen weten of Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft.

Ook willen ze weten of de planeet warm genoeg is om onder de oppervlakte vloeibaar water te herbergen. Als dat zo is, is aan een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van leven op de planeet voldaan.  (VRTNWS-credits NASA beelden-foto's )

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto