U bent hier

NASA : leven op Mars, robot Curiosity vindt water

Internationaal
27.09.2013 - 09.34u
Door: Herman Gezelle

De NASA heeft voor het eerst effectief water gevonden op Mars. De vondst bevestigt dat alle voorwaarden voor leven op Mars aanwezig zijn op de rode planeet.  De Marsverkenner Curiosity heeft voor het eerst water gevonden op de rode planeet. Dat schrijft het gezaghebbende wetenschapsmagazine Science.  De Curiosity had eerder al aanwijzingen voor water gevonden maar het is de eerste keer dat er ook effectief water is gevonden op Mars.

Het water bevond zich in het allereerste schepje Marsbodem dat de robot heeft opgeschept. Er blijkt 2 procent vocht in te zitten.  Wetenschappers noemen de ontdekking van onschatbare waarde. De aanwezigheid van water betekent dat leven op Mars mogelijk is geweest. Het maakt ook toekomstige missies naar Mars een stuk gemakkelijker.

Leven op Mars: Curiosity vindt water

Hetzelfde schepje bleek bovendien ook zwavel, koolstofdioxide en zuurstof te bevatten.

De Curiosity is actief op Mars sinds midden 2012. De robot toonde eerder al aan dat theoretisch gezien leven op Mars mogelijk is. Alle voorwaarden daarvoor zijn aanwezig op de rode planeet. De Curiosity vond vorig jaar kiezelsteentjes die enkel op die plaats konden terechtkomen wanneer ze werden vervoerd door stromend water.

De theorie dat leven op Mars mogelijk was, wordt nu bevestigd door de vondst van water. Er is vooralsnog geen levend organisme teruggevonden op Mars.  (Science/ beeld NASA)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto