Curiosity heeft een zelfportret gemaakt, niet omdat het paradepaardje van de NASA een ijdeltuit is, maar vooral omdat de technici van de NASA willen nagaan in welke toestand de marsjeep intussen verkeert.

Na de spectaculaire beelden van het desolate landschap op de rode planeet, kan Curiosity een nieuwe foto aan zijn intussen indrukwekkend portfolio toevoegen.

Met behulp van de Mars Hand Lens Imager (MAHLI), maakte de jeep verschillende foto’s die samengevoegd werden tot bovenstaand beeld. Doordat de MAHLI aan het einde van de robotarm is geplaatst, zijn meerdere foto’s nodig om een relatief volledig beeld van de jeep te krijgen.

Op de foto is Curiosity te zien op de plaats waar de jeep een eerste bodemmonster nam. Uit dat monster blijkt overigens dat de ondergrond op de rode planeet veel weg heeft van de verweerde vulkanische grond zoals die op het Amerikaanse archipel Hawaï voorkomt.

Het gebergte op de achtergrond van de foto is de noordelijke muur van de krater waarin het bodemstaal is genomen.

NASA-technici maken gebruik van dergelijke zelfportretten, om de toestand van de jeep in de gaten te houden. Als stofophopingen tijdig worden opgemerkt, kan er eventueel ingegrepen worden.

Beeld NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/ Nnieuws.