Pluto heeft weer wat minder geheimen voor de mens. Woensdagavond bracht NASA de eerste close-upfoto's van de mysterieuze dwergplaneet naar buiten. Daarop zijn onder meer ijsbergen te zien en scherpe beelden van Pluto's grootste maan Charon.

De foto's tonen een relatief 'jonge' bergketen op Pluto, niet ouder dan 100 miljoen jaar, schrijft NASA in een begeleidend bericht. De toppen reiken tot 3500 meter hoog.

NASA is in de wolken met de foto's. ,,De beelden overtreffen al onze verwachtingen'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Dinsdag maakte de ruimtesonde met de naam New Horizons contact met de aarde. Hij was toen al bijna tien jaar onderweg. De sonde vloog op dat moment langs Pluto en maakte urenlang opnames van zijn omgeving.

New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door.

Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt. Beelden credits NASA/JHU APL/SwRI