Hoopjes silica als kleine "bloemkolen" op Mars zijn mogelijk het product van bacterieel leven dat ooit op de Rode Planeet voorkwam. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers op basis van vergelijkend onderzoek.
In 2008 heeft de Amerikaanse Marsrover Spirit opmerkelijke minerale afzettingen ontdekt in de Gusevkrater op Mars, een plek die waarschijnlijk ooit met bronnen en geisers was bezaaid en nu net als de rest van de planeet droog en verlaten is. Het bleek om opaal te gaan, een vorm van silica. Opvallend was de verschijningsvorm van de mineralen, als kleine "bloemkoolhoopjes".
De Amerikaanse wetenschappers Steven Ruff en Jack Farmer van de universiteit van Arizona schuiven die "bloemkolen" nu naar voren als een mogelijk bewijs dat Mars ooit bacterieel leven heeft gekend. Ze doen dat op basis van veldonderzoek in de Atacamawoestijn in Chili.
Mars 2020
De missie van de Spirit is inmiddels teneinde gekomen, maar in 2020 stuurt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe rover naar Mars (foto onder). Die zal mogelijk eveneens in de Gustavkrater landen en kan de "bloemkoolhoopjes" zo nader onderzoeken.
Ruff en Farmer plannen intussen nieuw veldwerk in El Tatio. Zo willen ze nagaan of het silica daar eveneens (fossiele) sporen van bacteriën bevat in een poging hun theorie verder te onderbouwen. (NASA/ vrt)