Op 19 juli zwaait iedereen naar Saturnus. Althans als het van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afhangt. Op die dag zal de ruimtesonde Cassini-Huygens namelijk de aarde fotograferen van tussen de ringen van Saturnus.

De ruimtesonde zal op 19 juli de aarde op de gevoelige plaat vastleggen tussen 23.27 uur en en 23.42 uur. De foto's kunnen om verschillende redenen interessant zijn voor de NASA, onder meer om zicht te krijgen op de kleinste deeltjes in de ringen van Saturnus.

Ook in 2006 en 2012 maakte Cassini-Huygens al foto's van de aarde. Het grote verschil met toen is dat er nu een kleurencamera met hoge resolutie gebruikt zal worden. De vorige keren kon dat niet omdat het zonlicht de gevoelige lens kon beschadigen. Nu worden de kiekjes echter vanuit de schaduw gemaakt.

"How cool is that?"

Wie nu al snel een afspraak wil maken bij de kapper om er goed uit te zien op de foto kunnen we geruststellen. Op de afbeelding zal de aarde slechts een kleine blauwe stip zijn. Bovendien zullen enkel Noord-Amerika en een deel van de Atlantische Oceaan naar de camera gericht zijn.

Toch wil de NASA het grote publiek enthousiast maken. "De mensen kunnen genieten van het feit dat een robot van op zo'n grote afstand foto's van ons aan het nemen is", zegt de Amerikaanse planetologe Carolyn Porco die het project leidt. "How cool is that?" (vrt/NASA)