U bent hier

Nationaal Museum Speelkaart levert museumarrangement aan huis

Turnhout regio
22.10.2020 - 16.15u
Door: Mark Jaspers

Aanstaande vrijdag wordt het protocol voor cultuur en evenementen aangepast. Omdat de geplande lancering van het project 'Voetsporen van Brepols' mogelijk in het gedrang komt door de nieuwe maatregelen, kiest het Nationaal Museum van de Speelkaart er nu al voor om het initiatief een verrassende en positieve twist te geven.

De cultuurinstelling wordt daarmee – voor zover bekend - het allereerste 'home delivery museum' ter wereld! 'En dat verbaast mij eigenlijk niet', zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle.

'Qua omvang of budgetten kunnen we ons natuurlijk niet meten met de grote musea die de hele wereld kent, maar de zeer mooie keerzijde daarvan is dat wij onszelf wendbaarheid en aanpassingsvermogen eigen hebben gemaakt. Dat, en een creatief museumteam: daar groeien originele en moderne initiatieven uit.'

'Voetsporen van Brepols' is een arrangement rond P.J. Brepols, de grondlegger van de Turnhoutse drukkersgeschiedenis. Het project bestaat uit een stadswandeling langs twaalf markante plekken die ten tijde van Brepols (negentiende eeuw) een rol speelden.

De begeleidende brochure bevat een geromantiseerde biografie van de roemrijke drukker. Daarnaast kunnen bezoekers in het Museum van de Speelkaart een podcast beluisteren over een van Brepols' handelsmissies, ingesproken door onder meer Sofie Decleir. Een litho van zijn portret en een speciaal Brepolsbier van brouwerij Het Nest maken de beleving compleet.

Omdat de lancering op 24 oktober mogelijk te veel mensen op hetzelfde moment samenbrengt, hebben de medewerkers besloten om het publiek tegemoet te komen en de eerste honderd online bestelde arrangementen gratis aan huis te leveren.

Dat aanbod geldt binnen de stadsregio, dus in Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Schepen Wittebolle is tevreden met de originele ommezwaai. 'Op deze manier kunnen gezinnen veilig en op hun eigen tempo de wandeling ondernemen of het museum bezoeken, op een moment dat ze zelf uitkiezen.'

Praktisch

Het arrangement 'Voetsporen van Brepols' kost 10 euro en omvat de publicatie, een museumticket voor één persoon, een flesje Brepolsbier en een linnen draagtas met opschrift 'Moyelyken Mensch'.

Het pakket wordt vanaf 24 oktober verkocht in het Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18 en bij Toerisme & UiT, Grote Markt 44.

Die dag gelden ondanks eerdere berichten de gewone openingsuren. De geplande nocturne voor de Nacht van het Kempens Erfgoed vervalt.

Online bestellen kan via de webshop van Toerisme & UiT (aan 10 euro). De eerste 100 pakketten worden gratis aan huis geleverd binnen de stadsregio.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto