"Een slimme en gezamenlijke aanpak is echt nodig om het stijgend aantal woninginbraken terug te dringen", zegt Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. In 2013 waren er in België 75.123 woninginbraken. "Dat zijn meer dan 200 feiten per dag."
In 2014 verwacht de federale politie een status quo. "Het probleem brengt, naast een groot onveiligheidsgevoel bij de slachtoffers, ook een maatschappelijke kost van ruim 350 miljoen euro met zich mee. Met deze actie willen we een platform geven aan initiatieven die de veiligheid en de sociale cohesie in onze straten en wijken bevorderen", aldus De Witte.
Het idee achter "1 dag niet" komt uit Nederland. Daar werd de campagne rond inbraakbestrijding vorig jaar voor de eerste keer gelanceerd als burgerinitiatief. Met succes, want naast heel wat media-aandacht, stelden verschillende Nederlandse gemeenten een aanzienlijke daling van het aantal inbraken vast.
Dit jaar doet ook België mee. Op donderdag 11 december vindt de eerste Belgische actiedag plaats. Bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. "De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving. Met deze campagne willen we de algemene waakzaamheid aanwakkeren", aldus Limburgs gouverneur Herman Reynders.
Op www.1dagniet.be staat alle info over de campagne, kunnen veilige initiatieven gepost worden en staan allerlei preventietips.