U bent hier

Nationale actiedag wil burgers sensibiliseren rond inbraakpreventie

Vlaanderen
22.10.2014 - 15.43u
Door: Herman Gezelle
Op donderdag 11 december vindt "1 dag niet" plaats, de eerste nationale actiedag tegen woninginbraken in België. Het initiatief, een organisatie van Binnenlandse Zaken en de politie, moet burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Elke dag komen er immers bij 200 Belgen inbrekers over de vloer.

"Een slimme en gezamenlijke aanpak is echt nodig om het stijgend aantal woninginbraken terug te dringen", zegt Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. In 2013 waren er in België 75.123 woninginbraken. "Dat zijn meer dan 200 feiten per dag."

In 2014 verwacht de federale politie een status quo. "Het probleem brengt, naast een groot onveiligheidsgevoel bij de slachtoffers, ook een maatschappelijke kost van ruim 350 miljoen euro met zich mee. Met deze actie willen we een platform geven aan initiatieven die de veiligheid en de sociale cohesie in onze straten en wijken bevorderen", aldus De Witte.

Het idee achter "1 dag niet" komt uit Nederland. Daar werd de campagne rond inbraakbestrijding vorig jaar voor de eerste keer gelanceerd als burgerinitiatief. Met succes, want naast heel wat media-aandacht, stelden verschillende Nederlandse gemeenten een aanzienlijke daling van het aantal inbraken vast.

Dit jaar doet ook België mee. Op donderdag 11 december vindt de eerste Belgische actiedag plaats. Bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. "De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden of iemand uit hun omgeving. Met deze campagne willen we de algemene waakzaamheid aanwakkeren", aldus Limburgs gouverneur Herman Reynders.

Op www.1dagniet.be staat alle info over de campagne, kunnen veilige initiatieven gepost worden en staan allerlei preventietips.

imageMeer nieuws

Ex-wielrenner Jurgen Van den Broeck gaat autoracen : nieuwe passie voor Morkhovenaar

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.07.2020 - 09.05u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 05.07.2020 - 20.12u

Nieuwe samenwerking en renner voor VDB Cycling Team

Kempen regio 05.07.2020 - 20.10u

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal
Herentals | Provincie Antwerpen 05.07.2020 - 15.27u

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs
Herentals | Herenthout | Neteland 05.07.2020 - 07.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto