Maandag organiseren de vakbonden een nationale stakingsdag tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering. Stilaan wordt duidelijk hoe groot de omvang wordt.


Woensdagochtend  kwamen de vakbonden van de openbare vervoersmaatschappijen in ons land al met een gezamenlijke mededeling. Zowel bij de NMBS, De Lijn, de TEC als de MIVB, zal de dienstverlening ernstig verstoord zijn. Reizigers raadplegen het best de dag zelf de internetpagina's van de maatschappijen om meer te weten te komen over de gevolgen.

Onderwijs
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn in het onderwijs. Volgens Hugo Deckers van de ACOD is het nog te vroeg om te kijken hoe groot de impact zal zijn. Wellicht zal het beeld, net zoals bij de staking op 22 december, opnieuw verdeeld zijn. Uit een telefonische rondvraag van Radio 1 'Peeters & Pichal' blijkt dat de staking allicht beter opgevolgd zal worden dan de vorige keer. Maar net als toen zullen er ook veel scholen zijn waar de meerderheid van de leerkrachten wel zal lesgeven. Scholen zijn ook decretaal verplicht om opvang te regelen voor de leerlingen.

Luchtverkeer
De vakbonden van de piloten hebben ook al aangekondigd dat ze zullen staken, "maar het is nog te vroeg om nu al de gevolgen in te schatten", zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. "Op de luchthaven werken meer dan 160 bedrijven, sommigen daarvan zijn erg cruciaal." Ook eind december was er een staking, maar die veroorzaakte toen weinig of geen problemen.

Openbare omroep
Ook bij de VRT werd er op 22 december gestaakt. Toen was er onder andere een beperkt nieuwsaanbod. Of er deze keer wordt gestaakt bij de openbare omroep wordt vanmiddag beslist.

Andere sectoren staken ook
Ook de vakbonden in de textielsector, de gezondheidszorg en de chemie hebben al gezegd dat ze zullen staken. Vakbondsleider Rudy De Leeuw denkt dat er een grote kans is dat er wilde stakingen komen. Hij bevestigt ook dat de inzet groot is en dat er daarom vliegende stakingsposten worden uitgestuurd. Die zullen bedrijventerreinen afzetten bij firma's waar er stakingsbereidheid is.

Foto Ludo Coenen / Nnieuws