U bent hier

Natuurgebied Krabbels-Lovenhoek wordt door nieuwe aankoop 38 ha groter

Kempen regio
15.09.2020 - 16.29u
Door: Mark Jaspers

Natuurpunt tekende vandaag met de adellijke familie van de Werve de aankoopakte voor 38 ha bosgebied in Pulle. Het gebied maakt deel van het historisch familiedomein Krabbels en sluit rechtstreeks aan bij het natuurgebied Lovenhoek.

Lovenhoek werd in 2007 aangekocht door Natuurpunt, dankzij een belangrijke financiële bijdrage van de gemeente Vorselaar.

Het wandelpad in Lovenhoek werd bekroond door de provincie en is de favoriete stek voor talloze wandelaars, die er in deze coronatijden meer dan ooit kunnen genieten van de prachtige natuur. Natuurpunt werkt nauw samen met familie van de Werve.

In 2019 werd reeds meer dan 10ha van een waardevolle beekvallei aangekocht en ook bij het beheer van het bijzondere vijvercomplex van Krabbels, dat zo'n 40ha groot is, worden de krachten gebundeld.

Met deze recente aankoop groeit Krabbels-Lovenhoek in Vorselaar/Zandhoven uit tot een robuust natuurgebied van niet minder dan 250 hectare.

Grote aaneengesloten natuurgebieden zijn zeldzaam in ons versnipperd Vlaanderen.

Ze zijn van cruciaal belang in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van bedreigde fauna en flora.

De aankoop die vandaag werd bezegeld, omvat een waardevol boscomplex, met majestueuze beuken- en eikenbestanden en zompige moerasbossen langs de Molen- en Kleine Beek die het gebied doorkruisen. Bever, ree en de zeldzame boommarter voelen zich thuis in het gebied, evenals vijf soorten spechten, goud- en appelvinken, roofvogels zoals havik en wespendief, bosuil en oehoe.

Voorjaarsbloeiers zoals sleutelbloemen, bosanemonen en goudveil kleuren in de lente de bosbodems. Door gericht beheer zal Natuurpunt de ecologische waarde van het gebied nog doen toenemen.

Om de kwetsbare soorten te beschermen, zullen de nieuw aangekochte percelen rustgebied blijven en niet vrij toegankelijk zijn.

Natuurpunt zal geregeld gegidste wandelingen organiseren zodat natuurliefhebbers het nieuwe gebied onder begeleiding kunnen verkennen. Naast de bestaande wandel –en ruiterpaden binnen deelgebied Lovenhoek voorziet de organisatie op termijn wel een nieuw publiek wandelpad in de omgeving van de wijk Viesenbos in Pulderbos, waar recent ook verschillende percelen werden aangekocht.

Het gebied Krabbels-Lovenhoek wordt beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt Vorselaar, dat hiervoor nauw samenwerkt met afdeling de Wielewaal in Zandhoven. Samen spannen deze lokale groepen zich ook in voor de fondsenwerving die deze aankoop mee zal financieren.

Tot eind september loopt er een crowdfunding initiatief om op termijn een groene verbinding te creëren tussen de gebieden van Natuurpunt van Herentals tot Zandhoven - van Vuilvoort, over Schupleer/Graafweide en Molenbos tot Krabbels-Lovenhoek.

De aankoop op Krabbels is alvast een prachtig orgelpunt voor deze actie, die hiermee haar doelstelling om tegen eind 2020 minstens 400 hectare in natuurbeheer te krijgen, zal overtreffen.

Alle steun blijft erg welkom op https://iksteun.natuurpunt.be/project/21489

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto