U bent hier

Natuurherstel in natuurgebied De Roost

Laakdal regio
26.11.2020 - 16.38u
Door: Mark Jaspers

Op het einde van de Rooststraat in Laakdal, aan de oevers van de Grote Laak, kon Natuurpunt een vervallen weekendverblijf aankopen.

Vandaag zal er met de afbraak begonnen worden waarna de bijhorende grote mooie vijver weer in zijn natuurlijke staat hersteld zal worden.

Samen met de Gemeente Laakdal werkt Natuurpunt al jaren aan het herstellen en uitbreiden van natuurreservaat De Roost. "Aansluitend aan het bosgebied van de gemeente, kopen we percelen aan en herstellen we er de natuur", zegt conservator Vic Van Dyck.

"We kochten enkele jaren geleden deze leegstaande woning aan en die zal nu definitief verwijderd worden. Het lokale beheerteam van Natuurpunt deed al voorbereidende werken: de inboedel werd weggebracht en het gebouw werd deels gestript.

Door de grootte en de nood aan zwaar materiaal, zal een gespecialiseerde firma nu instaan voor de rest van de afbraakwerken."

"Door het gebouw te verwijderen zorgen we voor een meer natuurlijke vallei, het stond bovendien middenin overstromingsgebied. Door het te verwijderen, kan alvast gewerkt worden aan verder herstel van deze beekvallei.

De afbraakwerken kunnen mogelijk een korte periode voor hinder zorgen. Maar we rekenen op begrip en vertrouwen en zijn ervan overtuigd dat het natuurgebied nadien een stuk mooier en aangenamer zal zijn om te wandelen", aldus Vic Van Dyck.

Deze werken kunnen plaatsvinden door subsidie eenmalige werken vanuit het Agentschap Natuur en Bos en projectsubsidie vanuit de Merode.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto