Vandaag start Natuurpunt met graafwerken in het Kindernouw in Lille in het kader van het project LIFE Visbeek. Het gebied staat bekend om zijn prachtige bossen en graslanden. Dankzij de graafwerken zullen vijf artificiële vijvers plaats maken voor broekbossen, waarin berken, wilgen of elzen met hun wortels in het water staan.

“Broekbossen zijn uniek, en jammer genoeg wereldwijd bedreigd,” zegt Werner Van Hove van Natuurpunt. “Ze herbergen heel wat zeldzame moerasplanten en dieren, zoals de zwarte specht. Dat is de grootste specht die in Europa voorkomt. De nieuwe broekbossen zullen extra kansen bieden voor deze majestueuze vogel.”  De Visbeekvallei is vrij toegankelijk via een netwerk van wandelpaden. Na de herstelwerken zal de regio extra aantrekkelijk worden voor wandelaars en natuurliefhebbers. Nu al valt de zwarte specht te bewonderen in de regio.

De Europese Unie heeft broekbossen aangeduid als één van de meest waardevolle types natuur. Om de bedreigde natuur van de Visbeekvallei te beschermen krijgt Natuurpunt van 2010 tot 2014 Europese subsidies via het milieufonds LIFE+. Dat is het Europese instrument dat onder meer projecten financiert om het Natura 2000-netwerk van topnatuurgebieden te verbeteren.

 Vijvers aan de Rooverstraat

 Verder worden er aan de Rooverstraat in Lille ook de oevers van drie vijvers minder steil gemaakt, zodat zich ook hier vennen kunnen ontwikkelen. Vennen zijn kleine, ondiepe meertjes met wisselende waterstand. De bodem in de vijvers is voor vennen heel waardevol omdat er ondiep kalk zit en er nog zaden van venplanten voorkomen. In en rond de vennen van het Kindernouw komen heel wat libellen voor. Die zullen na de uitbreiding van de vennen nog verder in aantal toenemen.

Foto F. Naedts / N.