Natuurpunt opende vandaag een nieuwe vogelbistro in het Natuurpunt Faunahuis in Meerhout.

Dit gebeurde in samenwerking met Vivara, specialist in producten voor een diervriendelijke tuin.

De vogelbistro is een plek die ingericht wordt als vogelvoederplek: voedersilo’s, waterschalen en voedertafels zorgen voor een gedekte tafel om de vogels rond het Faunahuis een rijk aanbod voer te bieden.

Vogels hebben tijdens de koude maanden nood aan extra voer om zo de koude nachten door te komen. Vanaf vandaag kunnen bezoekers er genieten van dit stukje natuurbeleving rond het Bezoekerscentrum de Watermolen. 

Directeur Jan Thomassen van Vivara: “Mensen kijken steeds meer naar de natuur. De natuur valt meer op en geeft plezier en ontspanning. Dat horen we veelvuldig van onze klanten, maar ook van de natuurbeschermingsorganisaties waar we nauw mee samenwerken.

Onze partner Natuurpunt bijvoorbeeld heeft enorm veel reacties gekregen op de gratis natuurcursussen die ze aanbieden. Ook de natuurgebieden worden massaal opgezocht.
Omdat vogels kijken steeds populairder wordt willen we samen met Natuurpunt investeren in meer plekjes om deze sympathieke dieren van dichtbij te bewonderen. Hierbij willen we ook de missie van onszelf en onze partners – het helpen en beschermen van wilde dieren – niet uit het oog verliezen.

Zo is het idee ontstaan om de bezoekerscentra van Natuurpunt te voorzien van een vogelbistro, een plek waar vogels zich komen voeden en van dichtbij te bewonderen zijn. 

In 15 centra werden dit najaar complete vogelvoederplekken geplaatst, voorzien van een voederpaal, reuzenvoedersilo, voederhuisjes en een nestkast. “Door een vogelvoederplaats te installeren trek je heel wat vogels aan zeker als het wat kouder wordt zoals nu.

Op deze manier valt er elke dag wel iets extra te beleven rond onze Natuurpunt bezoekerscentra. De installatie van deze vogelbistro’s , 15 over gans Vlaanderen verspreid, past ook mooi in de campagne Het Grote Vogelweekend.

Hierbij roepen we op om het laatste weekend van januari de vogels in je tuin te tellen en de gegevens door te geven”, zegt Filip Hebbrecht, Accountmanager bij Natuurpunt en verantwoordelijke voor dit project.

“Zo krijgen we een beter zicht op de stand van de vogelpopulatie en de evoluties van de soorten. Vogels voederen is dus niet alleen leuk en nuttig maar zorgt bovendien ook voor meer kennis.”

Over Vivara

Vivara is dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan voorop. Vivara België werkt hierbij exclusief samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen.
De producten worden verkocht via de eigen webshop Vivara.be, partnershops, in tuincentra en dierenspeciaalzaken. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan de natuurbeschermingsorganisaties. 

Over Natuurpunt

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Met bijna 132.000 gezinnen als lid en meer dan 40.000 actieve vrijwilligers, georganiseerd in zowat 180 lokale afdelingen, beheert de vereniging meer dan 27.000 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden. Stuk voor stuk gebieden met prachtige landschappen, rijke natuurwaarden en een grote biodiversiteit. www.natuurpunt.be/winkel
 
Foto Filip Hebbrecht/N.