U bent hier

Natuurpunt Geel-Meerhout wint met de molen van Meerhout de provinciale Erfgoedprijs

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
12.05.2021 - 14.08u
Door: Mark Jaspers

De lokale afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt wint de provinciale Erfgoedprijs 2020 voor de restauratie en herbestemming van de molen van Meerhout tot bezoekerscentrum voor het Grote Netewoud.

De provincie Antwerpen lanceerde in 2020 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse erfgoedprijs, met focus op Onroerend Erfgoed. Gedeputeerde Luk Lemmens feliciteerde vandaag de winnaar. Ze ontvangen € 10.000. De twee andere laureaten: Kerkfabriek H. Pauls en Vrienden van het Brouwershuis vzw worden beloond met elk € 5.000.

Het onroerend erfgoed in onze provincie kan duidelijk rekenen op geëngageerde liefhebbers. Er werden 11 dossiers ingediend. De meeste projecten worden gedragen door gedreven vrijwilligers.

Uit deze kandidaturen selecteerde een vakjury een erepodium van drie projecten. We grijpen de lancering van de editie 2021 aan om de winnaars van 2020 onder de aandacht te brengen.

Winnaar Erfgoedprijs: Natuurpunt – lokale afdeling Geel-Meerhout

De molen van Meerhout heeft een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot de 8ste eeuw. In 2011 zag de toekomst er weinig rooskleurig uit voor het 17de-eeuwse molenhuis.

Door het engagement van velen, getrokken door Natuurpunt, werden de gebouwen gerestaureerd en herbestemd als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud.

De jury waardeerde het grote draagvlak dat met dit project werd gecreëerd. Daarenboven komen verschillende aspecten van erfgoed hier samen - bouwkundig, landschappelijk, industrieel-archeologisch – en dat met een sterke educatieve werking.

Luk Lemmens, gedeputeerde, licht toe: “De molen van Meerhout kreeg een nieuwe toekomst dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers en lokaal vakmanschap. Dit is niet enkel een verhaal van stenen, maar ook een verhaal van mensen. De inbedding in de lokale gemeenschap is de beste verzekering van een mooie toekomst voor dit monument.

Natuurpunt maakte van de Erfgoedprijs al dankbaar gebruik voor het versterken van hun erfgoedwerking, we hopen dat deze prijs daarvoor een blijvende stimulans is”

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis en de werking van de molen? In volgend filmpje doet Vitalski het hele verhaal (https://www.youtube.com/watch?v=JZhrq44T9S8).

De Dienst Erfgoed realiseerde als bijkomende ondersteuning een Erfgoedbrochure over de geschiedenis en herbestemming van de molen. Op deze manier wordt de winnaar van de Erfgoedprijs extra in de kijker gezet.

De brochure kan gratis aangevraagd worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of meegenomen worden bij een bezoek aan de molen.

Laureaten Erfgoedprijs 2020:

Antwerpen, Kerkfabriek H.Paulus: Een verhaal over ‘liefde, geloof en schoonheid’

Dit project zet een niet evident stukje erfgoed in de kijker vanuit een fascinerend internationaal perspectief: een neogotische kruisweg en zijn quasi identieke Engelse tegenhanger.  De jury apprecieert sterk het grondige en unieke onderzoek dat voor dit project werd uitgevoerd. De tentoonstelling werd gerealiseerd in een knap en mooi concept, met blijvende impact, en werd uitgevoerd door gedreven vrijwilligers.

Antwerpen, Vrienden van het Brouwershuis vzw: Herdenkingsjaar Gilbert Van Schoonbeke 2019.

De jury looft de grote diversiteit en het grote bereik van dit project. De impact van de figuur van Gilbert Van Schoonbeke op de stad werd zelfs over de landsgrenzen heen aan een divers publiek geopenbaard. Met dit project blijven de “vrienden” sensibiliseren rond het unieke verhaal van het Brouwershuis en de waterhuishouding in de stad.

Jury Erfgoedprijs 2020 Provincie Antwerpen:

Mevr. Nele De Cuyper, diensthoofd Erfgoed, provincie Vlaams-Brabant
Ir. Abraham Rammeloo, directeur Arboretum Kalmthout
Dr. Tim Soens, hoogleraar Middeleeuwse en milieugeschiedenis, Centrum voor stadsgeschiedenis Universiteit Antwerpen
Dhr. Dimitri Stevens, adviseur religieus erfgoed, PARCUM vzw

Erfgoedprijs 2021

Geïnspireerd door deze prachtige projecten? Realiseerde je in de voorbije drie jaar, meer bepaald tussen 1 januari 2018 en 31 maart 2021 een waardevol onroerend erfgoedproject? Waag dan zelf in 2021 je kans!

Ook dit jaar organiseert de provincie Antwerpen een editie van de erfgoedprijs. Je leest er alles over op www.provincieantwerpen.be/erfgoedprijs.

Foto's: Copyright: Stefan De Wickere en provincie Antwerpen
Meer nieuws

Nog minstens 2 seizoenen 1A met 18 teams na beslissing Pro League

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 14.35u

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum
Kempen regio | Mol | Neteland 14.06.2021 - 13.08u

Passagier uit Heist-op-den-Berg overleden na knal tegen electriciteitspaal

Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland 14.06.2021 - 12.15u

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 07.02u

Tim Celen sprint in Portugal naar goud in de wegrit op het WK-paracycling

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.06.2021 - 22.09u

Seksuologe Chloé De Bie: "Seksueel genot moet ook aan bod komen in de les biologie"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.06.2021 - 19.40u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto