Natuurpunt Lille tekent bezwaar aan tegen de verkavelingsaanvraag voor 5 nieuwe weekendhuisjes aan Bersegemheide en de Vijfde Bosdreef te Wechelderzande (Lille). De verkavelingsaanvraag is in openbaar onderzoek tot 10 juni.(http://www.lille.be/nieuwsdetail.aspx?id=778 )

De bungalows zouden gebouwd worden in ons zeer waardevolle natuurgebied Visbeek-Kindernouw dat o.a. beschermd is als Europees habitatrichtlijngebied. Net omwille van deze Europese bescherming voert Natuurpunt momenteel, samen met de Gemeente Lille, grootse natuurherstelwerken uit in het kader van het project LIFE Visbeek (zie http://www.life-visbeek.be enwww.facebook.com/natuurpunt.lille).

Dankzij dit project worden heide, broekbossen en waardevolle blauwgraslanden in hun vroegere glorie hersteld. Dit houdt o.a. in dat er reeds een twintigtal verkrotte buitenverblijven kon worden aangekocht. Het grootste deel werd al afgebroken om de natuur opnieuw kansen te geven. Hiervan profiteren zeldzame dieren als bv. boomleeuwerik, kleine ijsvogelvlinder, adder, moerassprinkhaan en venglazenmaker (libel). 

Hoewel veel van het werk door vrijwilligers verzet wordt, kosten deze natuurherstelwerken nog steeds veel tijd en geld. Dat is veelal belastinggeld want de EU financiert LIFE Visbeek voor 50%. Het is dan ook absurd en onaanvaardbaar dat men in het Europese Natura 2000-netwerk 5 bungalows zou bijbouwen op amper een paar honderd meter van de plek waar Natuurpunt er slechts enkele maanden geleden 5 heeft afgebroken! Da’s een processie van Echternach die Natuurpunt én de belastingbetaler veel centen kost en de Lilse natuur geen stap vooruit helpt.

De betrokken percelen liggen vlakbij of zelfs in het leefgebied van de met uitsterven bedreigde adder, waarvan er in Vlaanderen nog slechts 3 populaties overblijven. De adder is bovendien één van de provinciale prioritaire soorten, net als het  groentje en het bont dikkopje, 2 dagvlindersoorten die hier eveneens voorkomen. De gemeente Lille heeft in deze zaak dus de kans om het provinciale soortenbeschermingsbeleid mee gestalte te geven door de verkavelingsaanvraag te weigeren.

Daarnaast is de Visbeekvallei tussen Wechelderzande en de Lilse Bergen een ideaal wandel- en fietsgebied dat mee het toeristische, groene karakter van de Antwerpse Kempen bepaalt. Dat wil Natuurpunt zo houden zodat iedereen hier van de rust en de natuur kan komen genieten!

Natuurpunt Lille heeft daarom het schepencollege opgeroepen om de vergunning te weigeren en steunt ook voluit de bezwaarschriften die reeds ingediend werden.