Natuurpunt bestaat dit jaar 20 jaar en viert dit met een feestelijke container die heel Vlaanderen doorkruist. Op 31 juli houdt die halt in Herentals. Het hele weekend kan je langskomen, meevieren en/of kennis maken.

Programma

In de container komen de verschillende, bekende en minder bekende, facetten van Natuurpunt aan bod. Natuurpunt staat immers niet alleen voor het beheer van natuurgebieden maar ook voor een doorgedreven studie van diezelfde natuur.

Die kennis wordt doorgegeven aan iedereen met belangstelling voor de natuur door middel van een breed scala aan cursussen.

Vele mensen kennen Natuurpunt ook door het organiseren en begeleiden van natuurwandelingen.

Dit weekend zal een groep enthousiaste natuurgidsen doorlopend de begeleiding voorzien tijdens korte wandelingen in de onmiddellijke omgeving in kleine groepjes.

Op zondag 1 augustus om 14u komt professor gedragsecologie Hans Van Dyck langs bij de container - Olympiadelaan 1 in Herentals (De Roest, het domein vlakbij het station).

Hij komt niet alleen een glas drinken, hij zal ook vertellen over de vlinders die hier rond fladderen en over hun wonderlijk gedrag. Hij laat je op andere wijze naar de levensvormen om ons heen kijken. Zopas publiceerde hij het boek "Het orakel van de bosnimf. Van vlinders en mensen".

Inkom is gratis.

Natuurpunt Toer

Natuurpunt liet een oude zeecontainer ombouwen tot een mobiel bezoekerscentrum. Hiermee trekt het langs een aantal lokale Natuurpuntafdelingen.

In de opengevouwen container kan je kennis maken met de natuurorganisatie en je kan zelfs op het dak om een blik te werpen op de omgeving van bovenuit. Street artist Dzia voorzag de container van een kleurrijke graffiti geïnspireerd op de natuur.

Een beetje geschiedenis

Natuurpunt bestaat 20 jaar. Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw (opgericht in 1933) en Natuurreservaten vzw (opgericht in 1951). De vereniging telde toen 48.000 leden. Eind 2020 waren er 123.333 gezinnen lid van Natuurpunt.

De lokale afdeling Nete & Aa is actief in de gemeenten Herentals, Olen, Grobbendonk, Herenthout en Vorselaar.

Bij de start van Natuurpunt had de afdeling 400 leden. Nu, medio 2021 zijn er 1584 leden. Dat is een forse stijging, zelfs bijna 50% hoger dan de gemiddelde stijging voor gans Natuurpunt.

In die beginperiode beheerden we 33ha natuurgebied in 5 projecten. Ondertussen zitten we aan 13 projecten met een totaal van 615ha natuur in beheer.

Alle info over de Natuurpunt Toer kan je hier vinden: www.natuurpunt.be/20jaar