Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Natuurpunt ontwikkelt 7 stedelijke wetlands in Vlaanderen en neemt hiermee het voortouw in Europa

Natuurpunt ontwikkelt 7 stedelijke wetlands in Vlaanderen en neemt hiermee het voortouw in Europa.  Wetlands4Cities, een project van Natuurpunt in samenwerking met Ecover is de voorbije 2 jaar zeer succesvol geweest door de realisatie van 7 stedelijke wetlands in Vlaanderen.

Met gebieden verspreid over de 5 Vlaamse provincies, herstelt Natuurpunt meer dan 2.365 ha natte natuur. Daarnaast is gebleken dat dit project een belangrijke hefboom is voor bovenlokale subsidies. Zo werd er maar liefst 9.595.000 euro aan bijkomende Vlaamse en Europese projectmiddelen bekomen, zowel van overheden als van bedrijven en leden. Daarmee is Vlaanderen de eerste regio in Europa die effectief volop inzet op waterrijke natuur vlakbij huis.

De 7 projectgebieden zijn zeer complementair en vormen door het innovatieve en concrete karakter een belangrijke inspiratiebron voor verdere uitrol en ontwikkeling van het concept. Zo is er het herstel van 320 ha wetland in de Mechelse rivierdelta van de Dijle en de Zenne. In Aalst wordt een nieuw wetland ontwikkeld in samenwerking met de provincie door historisch opgehoogde grond te ontgraven en het originele niveau te herstellen. In Dendermonde wordt een poldergebied met natuurbestemming ingezet om te dienen als waterbuffer. En in de omgeving van Tongeren wordt er gewerkt aan een veenherstelproject in de vallei van de Jeker.

Natuurgebaseerde oplossingen

“De ontwikkeling van stedelijke natte natuur is een belangrijk onderdeel van de zogenaamde “nature based solutions”, natuurgerichte oplossingen om de klimaatuitdaging aan te pakken”, zegt Lander Wantens, projectmedewerker Natuurpunt Wetlands4Cities.

“Door in te zetten op waterinfiltratie-, en buffering, verkoeling en versterking van de biodiversiteit zijn de projecten zeer multidisciplinair. Daarnaast passen ze perfect binnen de doelstellingen van het burgemeestersconvenant en de hemelwater- en droogteplannen en het lokaal energie- en klimaatpact.” Maar ze blijken ook een zeer effectieve katalysator om bovenlokale middelen en subsidies te verwerven, bewijzen LIFE en INTERREG, twee belangrijke Europese subsidieprogramma’s.

Netwerkdag rond natte natuur

Op 18 april 2023 worden tijdens een netwerkdag in Mechelen de conclusies van het project bekend gemaakt. De netwerkdag zal in het teken staan van stedelijke natte natuur als oplossing voor klimaatrobuuste steden. Sprekers en projecten zijn: Vlaams Minister-President Bart Somers die het Lokaal Energie- en Klimaatpact komt toelichten, Patrick Meire (professor UAntwerpen), Urban Adapt, een LIFE project rond stedelijke natte natuur uit Rotterdam en de conclusies van het Curieuzeneuzen in de Tuin-project van de natuurgebieden.

Inschrijven kan via: https://inspiratie-en-netwerkdag-stedelijke-natte-natuur.eventbrite.ca

Deel dit artikel