Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Natuurpunt : 'Van weekendvijver tot paaiplaats voor vissen'

Langs de Kleine Nete in Vorselaar heeft Natuurpunt een voormalige weekendvijver omgevormd tot vispaaiplaats. De vijver is in verbinding gesteld met de Kleine Nete zodat vissen gemakkelijk in- en uit kunnen zwemmen.

Oorspronkelijk lag op deze plaats een meander van de Kleine Nete. Die werd rond 1839 bij de rechttrekking van de rivier afgesneden waarna de ontstane plas omgevormd werd tot een private weekendvijver. Toen Natuurpunt het terrein kocht, ontstond het idee om hier een paaiplaats voor vissen van te maken. Als waterloopbeheerder ondersteunde de Vlaamse Milieumaatschappij actief dit initiatief.

De lokale vrijwilligers hielpen mee om de aanwezige vis en amfibieën af te vangen en te verplaatsen. Dankzij financiële steun vanuit een Projectsubsidie Natuur van de Vlaamse Overheid konden ook kraanwerken gebeuren. Zo kon de vijver in verbinding komen met de Kleine Nete en verder omgevormd worden tot een vispaaiplaats.

De verharding van de oevers werd verwijderd en de oevers hebben nu afwisselend flauwe en steile delen. Stronken van bomen die voor de inrichting moesten wijken werden in de paaiplaats verwerkt als schuilplaats voor vissen.

De route tussen wandelknooppunten 2 en 98 werd door Natuurpunt geoptimaliseerd zodat wandelaars kunnen genieten van het gebied.'

Deel dit artikel