Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan verder samenwerken aan AI initiatieven: welke sectoren staan centraal?

AI

'De belangen van Nederland en het VK over de duurzame handel, investeringen en de manier waarop klimaatverandering aangepakt wordt zijn nauw met elkaar verbonden. Dit is ook de reden waarom deze twee buurlanden, gescheiden door de Noordzee, de samenwerking over kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, kortweg AI) en mobiliteitsoplossingen verder intensiveren.

Waarom de samenwerking over AI versterken?

Er zijn verschillende reden waarom deze twee landen met elkaar optrekken en de samenwerking over AI opdrijven. Beide landen zijn belangrijke handelspartners en hebben allebei de laatste periode ook te maken gehad met economische tegenwind.

Er zijn daarbij veel evoluerende uitdagingen, zoals de transitie van energie, die internationale samenwerking vereisen. Hetzelfde geldt verder ook voor de effecten van klimaatverandering.

Het is goed om te weten dat de ondernemersgeest een bijdrage kan leveren bij de overgang naar netto nul. Dit moment zal bereikt worden wanneer de totale uitstoot van broeikasgassen van een land lager of gelijk zijn aan de uitstoot die ze uit het milieu verwijdert.

Sommige ondernemers zetten nu al een stap in de goede richting. Neem een online poker hierbij als voorbeeld. Je hoeft als speler je huis niet meer uit naar de fysieke speelhal om casinospelletjes te spelen. Je vermijdt ondertussen het vervuilende gebruik van de auto, trein of bus en draagt ondertussen een steentje bij aan een schoner milieu.

De samenwerking tussen Nederland en het VK zal vooral gaan over de Britse innovators. Niet alleen voor productiviteitsgroei, maar ook voor maatschappelijke impactvolle vooruitgang over mobiliteit of de realisatie van schone technologieën is vernieuwing van belang.

De relatie AI en netto nul

In Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan kunstmatige intelligentie en AI. Het is vandaag zelfs een van de belangrijkste innovatie sectoren. Er zijn nu al meer dan 650 AI start-ups en scale-ups in Nederland en dit aantal zal alleen maar blijven toenemen. Wil men echter het uiterste uit de kan halen met AI, dan is grensoverschrijdende samenwerking nodig zoals die met het VK.

Het VK zelf is een van de koplopers over kunstmatige intelligentie. Ze zijn ondertussen vergevorderd in het ontwikkelen en de toepassing van de AI technologie. De Britten hebben zelfs een eigen AI ecosysteem. Dat bestaat vooral uit katapult centra, onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties. In dit systeem zijn ook enkele AI bedrijven opgenomen.

Het VK is een erkende ‘game changer’ als het gaat om het bereiken van netto nul. Door AI is men in staat om de vraag en het aanbod van energie beter af te stemmen op elkaar. Toeleveringsketens kunnen door toepassing van de AI-technologie duurzamer gemaakt worden. Dankzij die vernieuwingen kunnen de emissies beter gemonitord worden. De doelstelling bij de samenwerking tussen Nederland en het VK is om de netto nul te halen in 2050.

Duurzame stedelijke mobiliteit

De samenwerking tussen de twee landen zal ook gaan over de toepassing van de AI technologie voor de realisatie van duurzame stedelijke mobiliteit. Nederland bijvoorbeeld staat bekend als fietsland. Een uitgelezen manier om je te verplaatsen zonder het ecologisch evenwicht te verstoren.

Het is de bedoeling dat binnenkort meer mensen gebruik zullen maken van de fiets. Hiervoor zijn er speciale stimuleringspakketten die door de Nederlandse overheid gelanceerd worden. Dit om die netto nul te halen en hierdoor voor schonere lucht en een betere volksgezondheid te zorgen. AI kan daarbij een belangrijke rol spelen op gebied van veilig verkeer voor fietsers door intelligente oplossingen.

Duurzame stedelijke mobiliteit zal niet alleen gaan over het fietsbeleid. Ook de aankoop van elektrische auto’s wordt aangemoedigd. Maar stimuleren alleen is niet genoeg. Het is ook de taak van de overheid om hiervoor de nodige voorzieningen te bouwen.

Er moeten bijvoorbeeld meer laadstations komen voor houders van elektrische auto’s. Het VK is daarin ver vooruit en neemt stappen om de komende jaren veel meer elektrische laadstations te installeren. Op basis van de samenwerking tussen de beide landen zal ook nagekeken worden hoe men duurzamer en effectiever die ultralage emissiezones kan bereiken.'  Foto's Pixabay/rr.

Artificial Intelligence AI

Artificial Intelligence AI

AI

Deel dit artikel